O localnică din Mariupol a povestit ce se întâmplă la „taberele de filtrare” prin care ucrainenii sunt duşi în Rusia

O localnică din Mariupol a povestit ce se întâmplă la „taberele de filtrare” prin care ucrainenii sunt duşi în Rusia

O femeie din Ucraina a oferit o mărturie tulburătoare despre ce se întâmplă în cadrul aşa-numitelor „tabere de filtrare” ruse prin care localnicii din zonele de război sunt relocaţi în Rusia, relatează Insider citând Washington Post, scrie Adevărul .

Femeia, a cărei identitate nu a fost făcută publică, a dezvăluit pentru WP că a fost dusă împreună cu familia ei din oraşul asediat Mariupol către una din taberele de filtrare situate de-a lungul graniţelor dintre Ucraina şi Rusia.

Ea a povestit că i s-au făcut fotografii, i s-au luat amprentele şi toate datele de pe telefon i-au fost colectate şi înregistrate.

De asemenea, a fost supusă unei serii de interogatorii, inclusiv din partea serviciului rus de securitate, FSB, înainte să fie îmbarcată spre oraşul-port Taganrog.

Femeia spune că a ajuns într-o „tabără de filtrare” constând în corturi uriaşe dijn oraşul Novoazovsk după ce soldaţi pro-ruşi din regiunea separatistă Donbas au venit în adăposturile din Mariupol şi i-au informat că „femeile şi copii trebuie să plece. Doar bărbaţii cu familii numeroase şi copii mici în grijă au fost exceptaţi.

„Am întrebat dacă ar fi posibil să rămânem, iar ei au spus că nu se poate, că ăsta e ordinul. Nu ne-au zis unde ne duc. În toate etapele călătoriei, am fost trataţi ca şi cum am fi captivi sau infractori. M-am simţit ca un sac de cartof înghesuit undeva. Nu ai cum să refuzi. Cum ai putea să te opui? Chiar dacă ai avea o şansă să evadezi, totul este distrus şi nu ai unde să te ascunzi”, a spus localnica, explicând că soldaţii le spuneau „persoane dislocate temporar”.

Soldaţii ruşi au fost interesaţi să afle dacă are rude în armata ucraineană şi ce membri aui familiei au rămas în Ucraina.

„Apoi te înregistrează în trei baze de date şi te duc mai departe, fără a-ţi zice unde. Pe drum îţi tot repetă că trebuie să fii recunoscător că ţi se oferă de mâncare sau că eşti evacuat, pentru că ai fost eliberat”, a spus localnica.

Femeia spune că a reuşit să se despartă de restul grupului după ce le-a spus soldaţilor ruşi că are cunoştinţe în Rusia ce i-ar putea găzdui.

Oficialii ucraineni din Mariupol au acuzat forţele ruse de relocări forţate ale localnicilor din Mariupol în zone îndepărtate din Rusia. Kremlinul a dezminţit aceste relatări pe care descrie drept „minciuni”.

Aceleaşi acuzaţii au venit şi din partea ambasadei americane la Kiev care a susţinut că forţele ruse răpesc mii de copii ucraineni din regiunea Donbas.

Mariupol, distrus aproape total de bombardamente, se află într-o situaţie de catastrofă umanitară după ce convoaiele de ajutoare n-au putut ajunge în oraş iar în prezent nu pot trece în lipsa încetării focului care să le permită să ajungă în siguranţă la localnici.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...