O maimuţă născută în urma crioconservării ţesutului testicular oferă speranţa restabilirii fertilităţii pacienţilor cu cancer

O maimuţă născută în urma crioconservării ţesutului testicular oferă speranţa restabilirii fertilităţii pacienţilor cu cancer

O maimuţă care s-a născut după ce oamenii de ştiinţă au reuşit să congeleze şi să decongeleze ţesut testicular prelevat anterior chimioterapiei ar putea oferi o speranţă pacienţilor tineri diagnosticaţi cu cancer care îşi doresc să aibă copii, relatează vineri Press Association.

Studiul, publicat în jurnalul Science, este descris de autorii săi drept ''un pas deosebit de important'' către dezvoltarea tratamentelor pentru restabilirea fertilităţii în cazul băieţilor care trec prin proceduri medicale ce pot duce la sterilitate.

Unele tratamente, precum chimioterapia, pot avea ca efect infertilitatea şi, deşi bărbaţii maturi au posibilitatea de a-şi congela sperma înainte de începerea terapiei, pacienţii aflaţi în perioada de prepubertate sunt prea tineri pentru a putea face acest lucru.

Cercetătorii de la Facultatea de Medicină a Universităţii din Pittsburgh au prelevat mostre de ţesut testicular de la cinci exemplare de macac rhesus pe care le-au congelat. Animalele au fost supuse apoi chimioterapiei.

Pe măsură ce maimuţele s-au apropiat de pubertate, specialiştii au dezgheţat mostrele de ţesut şi le-au implantat înapoi în corpul animalelor, alături de ţesutul testicular existent.

Echipa de cercetători a descoperit că după câteva luni ţesutul a produs spermă, care a fost utilizată pentru a genera embrioni transferaţi ulterior la femele.

Grady, o femelă sănătoasă de macac rhesus, s-a născut în luna april 2018 în urma acestei proceduri.

''Odată cu naşterea lui Grady am putut demonstra principiul dovedit că putem crioconserva ţesut testicular utilizat ulterior pentru a restabili fertilitatea în perioada adultă'', a declarat doctor Adetunji Fayomi, unul dintre autorii studiului.

La rândul său, doctor Kyle Orwig, coautor al cercetării, a precizat că ''această reuşită este un pas deosebit de important către posibilitatea de a oferi tuturor tinerilor pacienţi cu cancer o şansă de a avea în viitor o familie''. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina