O mamă și bebelușul ei nou-născut au fost salvați de două ori în trei zile, după cutremurul devastator din Turcia

O mamă și bebelușul ei nou-născut au fost salvați de două ori în trei zile, după cutremurul devastator din Turcia

Risc Seismic

O mamă din Siria și bebelușul ei nou-născut se recuperează după ce au fost salvați de două ori într-o săptămână de sub dărâmăturile casei sale afectate de cutremur, potrivit unei organizații de caritate.

Dima era însărcinată în șapte luni când cutremurul de lunea trecută a făcut ca o parte din casa ei din orașul sirian Jindayris, unul dintre cele mai afectate de seism, să se prăbușească, notează BBC.

Ea a suferit răni ușoare și a născut ulterior un băiat, Adnan, la un spital din Afrin susținut de Societatea medicală siriano-americană (Sams).

Mama și copilul s-au întors apoi în casa afectată de cutremur care, după trei zile, s-a prăbușit complet.

Adnan a fost adus de salvatori la spitalul al-Shifa din Afrin în stare critică, suferind de deshidratare severă și icter, în timp ce Dima a fost tratată pentru o rană gravă la un picior.

Dr. Abdulkarim Hussein al-Ibrahim, un medic pediatru, a declarat luni pentru BBC prin WhatsApp că bebelușul răspunde bine la tratament.

„Starea lui Adnan s-a îmbunătățit semnificativ”, a spus el. „Noi îl hrănim și [îi asigurăm] restul nevoilor prin perfuzii intravenoase”.

Imaginile video publicate de Sams îl arătau pe Adnan dormind liniștit în interiorul unui incubator, cu încheietura mâinii conectată la o perfuzie.

Dima a fost externată din nou din spital și locuiește într-un cort împreună cu soțul ei, Abdul Majid, și cei nouă nepoți și nepoate ai lor. Ea a mers în fiecare zi la Afrin pentru a-l vizita pe Adnan la spital.

Familia ei a fost nevoită să se întoarcă în casa parțial distrusă după ce a născut, deoarece nu existau adăposturi alternative disponibile în Jindayris, unul dintre cele mai afectate orașe din nord-vestul Siriei, aflat sub controlul opoziției.

De asemenea, ei nu au primit niciun alt ajutor de la cutremur, la fel ca alte zeci de mii de persoane care au fost afectate.

Chiar și înainte de dezastru, 4,1 milioane de persoane - majoritatea femei și copii - se bazau pe asistența umanitară pentru a supraviețui în regiune, care este ultimul bastion al jihadiștilor și rebelilor care luptă de 12 ani împotriva forțelor loiale președintelui Bashar al-Assad.

De asemenea, atacurile aeriene și de artilerie asupra spitalelor din această zonă au făcut ca doar jumătate dintre ele să fie funcționale. În 2021, tirurile de obuze au distrus părți din spitalul al-Shifa și au ucis personalul și pacienții.

Până luni, doar 58 de camioane cu ajutoare de la agențiile ONU au sosit din Turcia prin Bab al-Hawa, în provincia Idlib - singurul punct de trecere a frontierei pe care ONU este autorizat să îl folosească pentru a livra asistență umanitară. Cu toate acestea, luni seara, ONU a declarat că guvernul sirian a deschis alte două puncte de trecere a frontierei.

Livrările au fost întârziate din cauza drumurilor avariate și a altor probleme logistice din Turcia și nu au inclus utilaje grele și alte echipamente specializate de care au nevoie Forța de Apărare Civilă Siriană, cunoscută și drept Căștile Albe, ale cărei echipe intervin în zonele controlate de opoziție.

Dr. Ibrahim a declarat că există o lipsă acută de medicamente, alte materiale medicale, paturi și pături necesare pentru a trata numeroșii răniți care încă sunt scoși dintre dărâmături.

„Niciun spital nu are capacitatea de a găzdui un număr atât de mare de răniți”, a avertizat el. „[Peste tot] este plin”.

ONU a declarat că 55 de unități sanitare din regiune au fost avariate de cutremur și că 31 sunt parțial funcționale sau și-au suspendat serviciile.

Președintele Fundației Sams, Dr. Basel Termanini, a declarat că lipsa adăposturilor și a accesului la servicii de apă, salubritate și igienă (WASH) reprezintă, de asemenea, o preocupare majoră pentru organizația de asistență medicală, ale cărei facilități din regiune au ajutat peste 2.000 de victime ale cutremurului.

„Putem trata femeile după traumatisme sau după naștere, dar ele trebuie să se întoarcă într-un mediu sigur, cu un minim de condiții, nutriție și apă curată”, a declarat el pentru BBC.

„Din nefericire, acest lucru lipsește în general în nord-vestul Siriei, din cauza resurselor limitate și a întârzierii pronunțate a ajutoarelor care vin dinspre singura linie de salvare a punctului de trecere Bab al-Hawa”.

Dr. Termanini a acuzat ONU și comunitatea internațională că sunt „destul de vinovate de o planificare proastă și de o execuție eșuată”.

Se știe că peste 35.000 de persoane au fost ucise în Siria și Turcia de la cutremurul cu magnitudinea de 7,8 grade care a lovit sudul Turciei.

Sursa: adevarul.ro

Risc Seismic


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...