O mare porcărie, dovada că Securitatea n-a murit! Torționarul disidentului Gheorghe Ursu face închisoare la domiciliu de 15 ani cu complicitatea IML și a Curții de Apel București.

O mare porcărie, dovada că Securitatea n-a murit! Torționarul disidentului Gheorghe Ursu face închisoare la domiciliu de 15 ani cu complicitatea IML și a Curții de Apel București.

O mare porcărie, dovada că Securitatea n-a murit! Torționarul disidentului Gheorghe Ursu face închisoare la domiciliu de 15 ani cu complicitatea IML și a Curții de Apel București.

Colonelul (r) Tudor Stănică, fostul șef al Direcției de Cercetare Penală a Miliției, condamnat la 10 ani de închisoare pentru uciderea disidentului Gheorghe Ursu, poate sta liniștit acasă încă un an, au decis magistrații Curții de Apel București care i-au admis miercuri o nouă cerere de amânare a executării pedepsei.

Condamnat definitiv pe 10 octombrie 2003, fostul milițian a stat după gratii doar aproximativ un an. Apoi, în ultimii 15 ani, a tot obținut amânarea executării pedepsei susținând că este grav bolnav și că nu poate sta în penitenciar.

De fiecare dată, instanța a dispus analizarea cazului de către o comisie de medici de la INML, pentru a confirma starea de sănătate a fostului milițian.

”Admite cererea de întrerupere a executării pedepsei formulate de petentul condamnat TUDOR STĂNICĂ. Dispune întreruperea executării pedepsei închisorii de 10 ani aplicată condamnatului prin sentinţa penală nr.49/14.07.2003 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia II-a Penală, definitivă prin decizia penală nr. 4403/2003 a Curţii Supreme de Justiţie pe o durată de 1 an începând cu data de 12 aprilie 2020 (dată la care expiră întreruperea executării pedepsei dispuse anterior prin sentința penală nr.27/F/6.02.2019 a Curții de Apel București – Secția a II-a Penală). În baza art.590 alin.1 Cod procedură penală, dispune ca pe durata întreruperii executării pedepsei condamnatul să respecte următoarele obligaţii: – să nu depăşească teritoriul României; – să ia legătura cu organul de poliţie în a cărui rază teritorială domiciliază în trei zile de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri pentru a fi luat în evidenţă şi a stabili mijlocul de comunicare permanentă, precum şi să se prezinte la instanţa de executare ori de câte ori este chemat; – să nu-şi schimbe locuinţa fără încuviinţarea instanţei – Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a II-a Penală; – să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte nicio categorie de arme; – să se prezinte de îndată la unitatea sanitară la care urmează să facă tratamentul. Atrage atenţia condamnatului că în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor stabilite se va dispune revocarea întreruperii executării pedepsei. Hotărârea se comunică organelor prevăzute în la art. 591 al. 3 Cod procedură penală. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică azi, 15.01.2020”, se arată în minuta Curții de Apel București.

Gheorghe Ursu, inginer în construcţii, poet şi scriitor, a fost cercetat de Securitate în anii ’80, după ce a trimis scrisori către „Europa Liberă” şi pentru că ţinea un jurnal în care nota ororile conducerii comuniste.

Pentru a încerca să evite un caz de persecuţie politică ce ar fi fost neprielnic pe plan internaţional regimului Ceauşescu, Securitatea i-a înscenat lui Gheorghe Ursu un caz de drept comun (pentru posesia a 17 dolari), pentru care l-a arestat pe 21 septembrie 1985. A fost închis într-o celulă de la arestul Miliției Capitalei cu doi deţinuţi de drept comun, Marian Clită şi Gheorghe Radu, care au primit ordin de la ofițerii de Securitate să îl bată.

În urma bătăilor încasate, inginerul Gheorghe Ursu a murit pe 17 noiembrie 1985, în arestul Miliţiei Bucureşti.

Până acum, trei persoane au fost condamnate definitiv în acest caz: col. (r) Tudor Stănică, pe atunci şeful Miliţiei Capitalei, adjunctul său, col. (r) Mihai Creangă, şi deținutul de drept comun Marian Clită, colegul de celulă al disidentului.

Tudor Stănică nu a făcut nicio zi de închisoare, invocând motive medicale, Mihai Creangă a scăpat după zece ani, iar Marian Clită a ieşit din închisoare după 9 ani, pentru bună purtare. În prezent, Clită este din nou în penitenciar, unde execută o condamnare de 14 ani primită în Danemarca, fiind acuzat că a omorât o stewardesă într-o cameră de hotel din Copenhaga.


Citește și:

populare
astăzi

1 Schimbarea importantă făcută de Loteria Română în Săptămâna Mare

2 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

3 VIDEO Cea mai mare afacere a Securității / „Era o adevărată fabrică de bani. Nu știu dacă mai era cineva în România acelor ani care să câștige atât de m…

4 VIDEO Ce a căutat Piedone la Istanbul?

5 S-a dat „liber la Rusia”? / „Sunt deja țări care au furnizat Ucrainei aceste arme fără condiții”