O navă de război americană a patrulat prin strâmtoarea Taiwan

O navă de război americană a patrulat prin strâmtoarea Taiwan

O navă de război americană a trecut miercuri prin strâmtoarea Taiwan, a anunţat US Navy, o operaţiune riscând să provoace furia Chinei care revendică suveranitatea asupra acestei regiuni, notează AFP.

Distrugătorul lansator de rachete "USS Barry a desfăşurat o operaţiune de rutină la 14 octombrie în strâmtoarea Taiwan, în respectul dreptului internaţional", a indicat o purtătoare de cuvânt a celei de-a 7-a Flote americane, căpitanul Reann Mommsen.

"Trecerea navei prin strâmtoarea Taiwan dovedeşte angajamentul Statelor Unite faţă de o regiune Indo-Pacific liberă şi deschisă", a precizat ea într-un comunicat.

US Navy efectuează frecvent operaţiuni zise de "libertate a navigaţiei" în strâmtoarea care separă China continentală de Taiwan, ceea ce provoacă întotdeauna răspunsuri în forţă ale Beijingului.

China consideră Taiwanul ca o parte a teritoriului său. Insula este condusă de un regim rival care s-a refugiat acolo după preluarea puterii de către comunişti pe continent în 1949, la capătul unui război civil chinez.

Taiwanul dispune de propria monedă şi drapel, dar nu este recunoscut de ONU ca stat independent. Washingtonul a întrerupt relaţiile diplomatice cu Taipeiul în 1979 pentru a recunoaşte Beijingul, dar rămâne aliatul cel mai puternic al insulei şi principalul furnizor de arme.

Beijingul ameninţă să recurgă la forţă în cazul proclamării independenţei Taiwanului sau al unei intervenţii externe.

În acest context, Beijingul consideră trecerea navelor străine prin strâmtoare ca o încălcare a suveranităţii sale. Washingtonul şi numeroase capitale văd în schimb această regiune ca făcând parte din apele internaţionale şi prin urmare deschisă tuturor. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”