O nouă condamnare pe pile! Puiu Popoviciu, doar 7 ani pentru un jaf de 120 de milioane de euro!

O nouă condamnare pe pile! Puiu Popoviciu, doar 7 ani pentru un jaf de 120 de milioane de euro!

O nouă condamnare pe pile! Puiu Popoviciu, doar 7 ani pentru un jaf de 120 de milioane de euro!

Omul de afaceri Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv, miercuri, de Inalta Curte de Casatie si Justitie, la 7 ani de inchisoare cu executare in dosarul in care este acuzat de fapte de coruptie in legatura cu asocierea firmei sale, SC Baneasa Investments SA, cu Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Capitala, pentru un teren de 224 de hectare. Puiu Popoviciu fusese condamnat in prima instanta la 9 ani de inchisoare in acest dosar.

La ultimul termen al procesului, din 5 iulie, procurorul DNA prezent in sala de judecata ceruse judecatorilor majorarea condamnarilor date de instanta de fond pentru inculpatii din acest dosar, in sensul aplicarii unor pedepse orientate catre maximul prevazut de lege.

Potrivit procurorilor DNA, in perioada 2000 - 2004, rectorul Ioan Niculae Alecu, beneficiind de sprijinul interesat al lui Popoviciu, in baza unui contract incheiat cu incalcarea prevederilor legale, a facut posibila aducerea unui teren de 224 hectare, apartinand domeniului public al statului, ca aport in natura la capitalul social al SC Baneasa Investments SA, societate controlata de omul de afaceri.

Initial, Popoviciu, in intelegere cu rectorul, a creat posibilitatea incheierii unui contract de asociere in participatiune in conditii nelegale, introducand in acest mecanism societatea SC Log Trans, devenita ulterior Baneasa Investments.

Potrivit contractului, trebuiau dezvoltate activitati de pomicultura, viticultura, cresterea animalelor pe terenurile fermei Baneasa.

Potrivit procurorilor, pentru a pune in aplicare intelegerea ascunsa cu omul de afaceri, rectorul i-a indus in eroare pe membrii Senatului USAMV Bucuresti, prezentandu-le date neadevarate si impunand chiar modificarea Cartei Universitatii. De asemenea, a sustinut ca se vor mari salariile cadrelor didactice, ca universitatea va castiga fonduri banesti cu ajutorul carora se va dota unitatea de invatamant, pentru asigurarea unor conditii decente de studiu, ca vor fi construite garsoniere pentru a fi inchiriate de preparatori, asistenti, doctoranzi etc.

La solicitarea rectorului Alecu, Popoviciu i-a promis ca il va sprijini sa obtina titlul de proprietate pe terenul aferent fermei Baneasa, iar astfel, in conditii nelegale, in cursul anului 2001, la propunerea subcomisiei de aplicare a Legii 1/2000 (a fondului funciar), comisia municipiului Bucuresti a eliberat titlul de proprietate pentru USAMV Bucuresti.

Dupa eliberarea titlului de proprietate, Ioan Alecu, in intelegere cu Popoviciu, a aportat dreptul de proprietate asupra suprafetei de 174 ha la capitalul social al SC Baneasa si dreptul de proprietate asupra cladirilor edificate pe acest teren, desi Hotararea Senatului USAMV interzicea acest lucru.

In acest context, terenul a fost subevaluat, iar ulterior, in 2004, a fost aportata si diferenta pana la 224 hectare la capitalul social al firmei, in conditii de subevaluare.

Radu Dimofte/Puiu Popoviciu/Bogdan Bartolomeu/Adrian Năstase

Fugit în Statele Unite ale Americii înainte de 1989, Dimofte s-a întors în România, unde a pus pe picioare mai multe afaceri alături de fostul ginere al lui Ion Dincă, Gabriel Popoviciu, cunoscut românilor sub denumirea populară de Puiu Popoviciu. Mai discret chiar şi decât Popoviciu, Dimofte locuieşte acum în Bucureşti, dar deţine şi un luxos apartament în Monte Carlo, în Huston Building.

Plecat în SUA împreună cu fiica şi cu ginerele comunistului Preoteasa

În raport cu clasa politică, Puiu Popoviciu s-a abţinut să-şi declare simpatiile şi nu a fost membru al vreunui partid. Chiar şi aşa, a menţinut o relaţie echilibrată cu toate regimurile care s-au succedat la putere. Singurul personaj cu care nu a relaţionat foarte bine a fost Adrian Năstase, motivul fiind prietenia lui Popoviciu cu Bogdan Bartolomeu.

Popoviciu a întreţinut de-a lungul anilor o relaţie strânsă cu Bogdan Bartolomeu.

Acesta e soţul Ilincăi Preoteasa, fiica lui Grigore Preoteasa – fost ministru de externe al României în perioada 1955-1957. 

Ilinca Preoteasa a fost prima soţie a lui Adrian Năstase. În perioada comunistă, ea era membră activă în UTC şi făcea parte din „tânăra protipendadă nomenclaturistă“, alături de Nicu Ceauşescu, Serghei Mizil, Petre Roman şi alţi juniori celebri.

Bogdan Bartolomeu, în prezent un prosper om de afaceri, are o traiectorie asemănătoare cu cea a lui Popoviciu. Cei doi au emigrat împreună în America, stabilindu-se în acelaşi orăşel din New Jersey. Ce interesant, nu?

În 1992, când mecanismul economiei de piaţă abia se punea în mişcare într-o ţară în care „oamenii de afaceri“ îşi făceau buticuri în gherete din metal sau la parterul blocurilor, Puiu Popoviciu înregistra în SUA companii anonime, de tip off-shore.

Cei doi au înfiinţat peste Ocean compania General Logistic Corp, firmă care în 2000 se asocia cu Universitatea de Agronomie pentru a realiza celebrul proiect „Băneasa Rezidenţial“. Mulţi ani mai târziu, Popoviciu şi Bartolomeu au fost parteneri şi în „Clubul Vinului“, faimoasa societate la care a fost/este acţionar şiCălin Popescu-Tăriceanu. 

Popoviciu şi-a asumat oficial foarte puţine dintre afacerile pe care le controlează. Una dintre ele este vestita societate „Clubul Vinului“, însă a renunţat la ea. Aceeaşi strategie a folosit-o şi în cazul altor firme. A preluat conducerea societăţilor Alltrom, Herăstrău, A.S.D. Mioriţa, Comaliment, după care şi-a cedat acţiunile mamei sale sau unor firme al căror hăţiş patronal se află tot în sfera sa de influenţă. Cea mai surprinzătoare apariţie în aceste tranzacţii o reprezintă mama sa, Ligia Popoviciu, care, ajunsă la o venerabilă vârstă (78 de ani), deţine importante procente în şapte societăţi.

Nota Redacției. Dacă ați reținut faza cu New Jersey, poate că ar fi interesant de aflat că una dintre firmele lui Gabriel Marin, personaj de bază în Dosarul Microsoft, Omnilogic Corp, își are sediul, ce să vezi, taman aici....


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 O nouă arestare la vârf în Rusia