O nouă gafă a mobilizării în Rusia: Marinar dat dispărut de pe nava-amiral „Moskva”, citat să se înroleze

O nouă gafă a mobilizării în Rusia: Marinar dat dispărut de pe nava-amiral „Moskva”, citat să se înroleze

Un marinar rus ce făcea parte din echipajul „Moskva” a primit acasă o citație de la biroul de înrolare militară, deși este dat dispărut de aproae șapte luni, de când nava-amiral a Flotei Mării Negre a Rusiei s-a scufundat, conform publicației independente Meduza .

Nava Moskva înainte de scufundare Foto: twitter/ unian

În aprilie 2022, nava amiral a flotei ruse de la Marea Neagră, crucișătorul Moskva, s-a scufundat . Potrivit versiunii oficiale a Ministerului Apărării al Federației Ruse, în noaptea de 14 aprilie, muniția de pe navă a explodat în urma unui incendiu, iar în seara aceleiași zile, crucișătorul s-a scufundat în timp ce era remorcat. Potrivit unei alte versiuni, două rachete antinavă Neptune de fabricație ucraineană au lovit crucișătorul.

Ministerul rus al Apărării a încearcat să ascundă informaţiile referitoare la starea celor aproximativ 510 militari care se aflau la bordul crucişătorului în momentul în care acesta s-a scufundat și a susținut că întregul echipaj al navei a fost evacuat. Apoi a recunoscut moartea unei persoane, dar numărul total de morţi, răniţi şi dispăruţi rămâne un secret de stat.

Un tribunal din Sevastopol a anunțat că 17 membri ai echipajului au fost găsiți morți.

Printre cei care sunt încă dispăruți, se află un militar rus numit Mihail (acesta nu este numele său real), de publicația rusă Fontanka , care a relatat acest caz.

Potrivit sursei citate, unul dintre prietenii marinarului a sus că Mihail a plecat să slujească în urmă cu mai puțin de un an. Înainte de aceasta, a absolvit o universitate de căi ferate și a lucrat pe profesie. În armată, potrivit unui prieten, Mihail „nu era dornic”, dar în toamna lui 2021 a decis să servească țara, fiind practic nevoit. Prietenii l-au descurajat, iar mama lui, dimpotrivă, l-a susținut - „un bărbat adevărat ar trebui să servească în armată”, i-ar fi spus ea.

La sfârșitul lunii decembrie, Mihail le-a scris prietenilor: „Știți cine voi fi pe navă? Kokom. Voi găti pentru 500 de oameni. Restul sunt curățători cu nume frumoase.” Recruții au ajuns pe mare în iarna lui 2022. Nu au putut comunica în timpul campaniilor. „Știu doar în termeni generali ce se întâmplă în lume în acest moment”, a scris Mihail la începutul lunii martie.

Pe 8 aprilie, crucișătorul Moskva a plecat pe mare - iar rudele au vorbit cu Mihail pentru ultima oară. Nava s-a scufundat șase zile mai târziu. După aceea, prietenii militarului i-au contactat pe colegii săi pentru a afla despre ultimele lui clipe. „Cu ceva timp înainte de explozie, s-a dus la depozit pentru mâncare, iar după aceea nimeni nu l-a mai văzut”, le-a spus unul dintre marinari.

Au trecut aproape șapte luni de atunci, dar rudele lui Mihail continuă să spere că acesta a supraviețuit. „Poate că a fost salvat de o navă turcească sau ar putea ajunge la spital și, dintr-un motiv oarecare, nu poate da nici un semn”, au spus prietenii militarului. „Nu cred că nu-mi voi mai vedea niciodată fiul. Te vom găsi, nu poate fi altfel!” a scris pe rețelele de socializare mama lui Mihail.

La sfârșitul lunii octombrie, de ziua lui Mihail, mama lui a primit o citație de la biroul militar de înregistrare și înrolare din Sankt Petersburg, în care militarul dispărut era rugat să se prezinte la comisariatul militar pentru a clarifica actele de înregistrare militară pentru mobilizare. Situația este una ciudată deoarece nu doar că înformațiile despre cele întâmplate nu au ajuns la biroul militar de înregistrare și înrolare, dar serviciul militar al lui Mihail oficial încă este în curs.

Mama marinarului a numit incidentul „o confuzie”, dar prietenii lui Mihail cred că pentru ea citația ar putea fi „o altă rază de speranță”, vara aceasta ea ar fi plecat în Siberia, unde călugării budiști i-au spus că fiul ei trăiește.

Administrația biroului de înrolare au spus că bazele de date ale birourilor militare de înregistrare și înrolare nu conțin întotdeauna informații actualizate.

Dacă se confirmă greșeala, vom face tot posibilul pentru a anunța rudele. Cât despre numele lui, nu pot spune nimic. Din păcate, trebuie să trăim vremuri grele, fatidice. Mulți oameni pur și simplu nu erau pregătiți pentru asta. Acest lucru se aplică atât persoanelor, cât și elementelor sistemului de control. Niciun eveniment de această amploare nu s-a desfășurat de aproape 80 de ani și multe mecanisme, inclusiv cele pentru sincronizarea bazelor de date, s-au blocat”, a spus administrația.

Circa 318.000 de rezerviști au fost recrutați în campania de mobilizare lansată pentru consolidarea trupelor ruse în Ucraina, a susținut Vladimir Putin într-un discurs recent.

Dar în cadrul acestei mobilizări mass-media rusă a relatat despre nenumărate greșeli, fiind mobilizați spre exemplu chiar tații unor familii numeroase (chiar dacă legea spunea că trebuie scutiți), situație care a dus la panică și proteste .

Asfel că sute de mii de ruși au ales să fugă în Kazahstanul vecin (circa 200.000), și alți zeci de mii în Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Israel, Argentina și Europa, iar altii au apeat la metode disperate ( și-au dat foc , s-au s-au sinucis ), pentru a evita înrolarea.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...