O nouă linie de atac spre Crimeea: ce spune armata ucraineană

O nouă linie de atac spre Crimeea: ce spune armata ucraineană

Armata ucraineană încearcă să deschidă o linie de atac spre Crimeea după ce a stabilit un cap de pod pe malul stâng al Niprului în regiunea Herson.

FOTO Ukrinform

Trupele ucrainene încearcă să respingă forțele rusești de-a lungul fluviului Nipru, în sudul regiunii Herson, a anunțat miercuri purtătoarea de cuvânt al Comandamentului Sud al Ucrainei, făcând apel la „liniște operațională” în zonă.

„De-a lungul liniei frontului, care se întinde de-a lungul fluviului Nipru, împingerea din partea noastră are loc pe o linie de la 3 la 8 km, de-a lungul întregului mal”, a explicat Natalia Humeniuk, citată de Reuters.

„Deocamdată, vom cere tăcere operațională” în zonă, a mai spus ea, promițând să revină „mai târziu” cu informații despre eventuale succese.

Dacă armata ucraineană ar reuși să străpungă liniile rusești în acest sector al frontului, ar fi un succes major pentru ea, în contextul în care vasta contraofensivă lansată în iunie în alte părți ale frontului nu a avut rezultatele dorite, notează AFP.

De partea cealaltă, după câteva zile de tăcere, liderul administrației ruse de ocupație din Herson a recunoscut că ucrainenii au stabilit un cap de pod peste Nipru.

„Aproximativ o companie și jumătate, împărțită în grupuri mici, se află pe o porțiune de la podul de cale ferată până la Krinki”, susține Vladimir Saldo într-un mesaj publicat pe contul său de Telegram.

Continuând într-o retorică propagandistică, oficialul rus mai spune că soldații ucraineni sunt trecuți prin „focul iadului” și sugerează că nu vor rezista mult timp.

Într-o analiză asupra evoluției războiului din Ucraina, analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) semnalează că forțele ucrainene au obținut duminică mici progrese pe malul stâng al Niprului pe fondul operațiunilor terestre în desfășurare. Imagini geolocalizate arată că forțele ucrainene au înaintat puțin în Krinki, la 30 de kilometri nord-est de orașul Herson și la 2 kilometri de Nipru.

Pe de altă parte, bloggeri militari ruși afirmă că forțele ruse au încercat, dar nu au reușit să îndepărteze forțele ucrainene din Krinki, iar acum forțele ucrainene duc operațiuni ofensive în apropiere de Poima, la 10 kilometri sud-est de orașul Herson și la 4 kilometri de Nipru, Pișcianivka, la 13 kilometri sud-est de orașul Herson și la 3 kilometri de Nipru și Pidstepne, la 17 kilometri est de orașul Herson și la 4 kilometri de Nipru.

Într-un incident de comunicare foarte rar și destul de neobișnuit, două agenții de presă de stat de la Moscova au publicat luni o știre precum că armata rusă și-ar deplasa trupele către „poziții mai favorabile” la est de Nipru, după care au retras în doar câteva minute materialul în urma unei dezmințiri a Ministerului Apărării. Se știe că Moscova a recurs anterior la formularea „poziții mai favorabile” pentru a masca retrageri.

În timpul unei vizite desășurate zilele trecute la Washington, șeful cancelariei prezidențiale a Ucrainei, Andrii Iermak, a confirmat oficial că forțele armate ale Kievului au stabilit un cap de pod pe malul stâng al Niprului, la un an de la retragerea rușilor de pe malul drept al acestui fluviu care taie în două regiunea Herson.

„Pas cu pas, ei demilitarizează Crimeea. Am parcurs 70% din distanță. Iar contraofensiva noastră se dezvoltă”, a subliniat oficialul ucrainean de rang înalt într-un discurs ținut la Institutul Hudson.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?