O nouă specie de orhidee găsită în Japonia: are petale ca de sticlă FOTO

O nouă specie de orhidee găsită în Japonia: are petale ca de sticlă FOTO

Uneori, noile speciile de flori așteaptă să fie descoperite în locuri unde oamenii de știință se așteaptă cel mai puțin: în parcuri, grădini și chiar în jardinierele de pe balcoane. Recent, cercetătorii din Japonia au găsit o nouă specie de orhidee, cu florile sale roz și albe atât de delicate și fragile, încât par a fi din sticlă.

Noua specie de orhidee din Japonia FOTO CNN/ Kenji Suetsugu

Floarea este înrudită cu o altă specie de orhidee, comună în Japonia, cu care seamănă foarte mult. Descoperirea a fost raportată oamenii de știință, vineri, în Journal of Plant Research.

Diversitatea incredibilă a familiei de orhidee, Orchidaceae, este cu adevărat uluitoare, iar noi descoperiri precum cea a Spiranthes întăresc necesitatea de a studia și proteja aceste nestemate botanice”, a declarat Justin Kondrat, horticultor principal pentru Smithsonian Gardens Orchid Collection, într-un e-mail pentru CNN .

Noua specie de Spiranthes, descoperită la prefectură

Orhideele din acest gen - Spiranthes - sunt numite împletituri ale doamnelor, datorită asemănării lor cu șuvițele ondulate de păr. Acestea au o tulpină centrală, în jurul căreia crește o spirală ascendentă de flori minuscule, în formă de clopot, care pot fi albe, roz, violete sau galbene.

Există aproximativ 50 de specii de Spiranthes găsite în Eurasia, Australia și Americi, de obicei în regiunile temperate sau tropicale, iar aceste flori sunt cunoscute în Japonia de sute de ani, potrivit studiului.

Florile pot fi pot fi albe, roz, violete sau galbene FOTO CNN/ Masayuki Ishibash

Florile pot fi pot fi albe, roz, violete sau galbene FOTO CNN/ Masayuki Ishibash

Noua specie a fost observată, din întâmplare, în prefectura Tokyo, lângă insula Hachijo, inspirând numele speciei Spiranthes hachijoensis. Înainte de această descoperire, în Japonia au fost găsite alte trei specii de orhidee Spiranthes: S. australis, S. sinensis și S. hongkongensis, deși se credea că doar S. australis crește pe continentul japonez.

Cu toate acestea, în timpul unui sondaj pe Japonia continentală, în urmă cu peste un deceniu, autorul principal al studiului Kenji Suetsugu, profesor la Divizia de biodiversitate, ecologie și speciație a Universității Kobe, a descoperit ceva neobișnuit: florile presupuse a fi S. australis, dar cu tulpini netede. (S. australis are de obicei tulpini păroase.)

Populațiile fără păr au înflorit, de asemenea, cu aproximativ o lună mai devreme decât era normal pentru S. australis - un alt indiciu că aceste orhidee ar putea fi o specie diferită, declarat Suetsugu pentru CNN.

Acest lucru ne-a determinat să investigăm în continuare”, a spus cercetătorul.

Studiul noii plante și caracteristicile sale

Din 2012 până în 2022, el și colegii săi au căutat orhideele fără păr și au analizat caracteristicile fizice ale plantelor, genetica și mijloacele de reproducere. Deoarece speciile Spiranthes se suprapun adesea geografic și pot arăta asemănător, „este important să avem o înțelegere cuprinzătoare a distribuției și ecologiei speciilor înrudite, pentru a distinge caracteristicile unice ale unei noi specii”, a spus el.

Culorile florilor de S. hachijoensis au variat „de la violet-roz la alb”. Petalele măsoară aproximativ 3 până la 4 milimetri lungime.

Petalele au lungimea de aproximativ 3-4 mm FOTO CNN/ Masayuki Ishibashi

Petalele au lungimea de aproximativ 3-4 mm FOTO CNN/ Masayuki Ishibashi

S. hachijoensis avea flori mai mici, cu baze mai largi și petale centrale mai drepte decât alte specii de Spiranthes. Îi lipsea şi o structură de autopolenizare. Din punct de vedere morfologic, a fost o potrivire apropiată cu S. hongkongensis și S. nivea, dar diferențele fizice minuscule și analiza genetică au confirmat că este unicat.

Pe lângă populația din Tokyo, autorii studiului au găsit S. hachijoensis în altă parte în districtul Kanto și în districtele Kyushu, Shikoku și Chubu.

Am fost încântați că am identificat o nouă specie de Spiranthes. Este cea mai familiară orhidee din Japonia și a fost prețuită de secole”, a spus Suetsugu, adăugând că floarea este menționată în cea mai veche antologie de poezie din Japonia, care datează din anul 759.

Identificarea unor noi specii de plante în Japonia este un eveniment neobișnuit, flora națiunii fiind documentată și studiată pe larg. Această descoperire va stârni probabil interesul pentru floare, care este mult mai rară decât S. australis. În lume există documentate aproximativ 28.000 de specii de orhidee.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...