O nouă victorie pentru Ucraina: luptătorii de la Azovstal se întorc acasă. Ce primesc rușii în schimb FOTO VIDEO

O nouă victorie pentru Ucraina: luptătorii de la Azovstal se întorc acasă. Ce primesc rușii în schimb FOTO VIDEO

Ucraina l-a oferit pe oligarhul ucrainean pro-Putin Viktor Medvedciuk în schimbul a peste 200 de prizonieri ucraineni, printre care se numără și comandanți ai batalionului Azov, relatează Meduza și agenția ucraineană RBC .

Peste 200 de soldați ucraineni au fost eliberați. Foto: Facebook/ Volodimir Zelenski

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus Apărării, generalul-maior Igor Konaşenkov, a afirmat că 55 de militari ai „Forțelor Armate ale Federației Ruse, ale republicilor Donețk și Lugansk” au fost eliberați” de pe teritoriul controlat de ucraineni, conform TASS .

În schimbul de prizonieri dintre Kiev și Moscova, 215 dintre militarii ruși au fost eliberați, printre care 108 militari ai batalionul Azov, dar și ofițeri din cadrul Serviciului de Pază a Frontierei, Forțelor Terestre, poliției, Marinei, Serviciului de Securitate, Serviciului de Stat pentru Transporturi și Serviciului Vamal de Stat.

Acesta reprezintă cel mai mare schimb de prizonieri de la debutul războiului.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, afirma, în luna mai, că un schimb de prizonieri în care este inclus și Medvedciuk este puțin probabil pentru că politicianul este „cetățean ucrainean, nu este soldat și nu are nicio legătură cu Rusia”, relata agenția rusă de presă TASS.

Liderul separatist pro-rus Denis Puşilin a afirmat că el a semnat ordinul pentru schimbul de prizonieri și a confirmat că Medvedciuk se numără printre cei eliberați, conform TASS .

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinul, nu a făcut nicio declarație cu privire la schimbul de prizonieri cu Ucraina, potrivit TASS.

Schimbul de prizonieri s-a desfășurat în regiunea Cernihiv și a fost mediat de Arabia Saudită, având loc înainte de desfășurarea referendumurilor din regiunile Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie, conform Reuters .

Cine este Viktor Medvedciuk

Viktor Medvedciuk FOTO ARHIVĂ

Viktor Medvedciuk. Foto: Arhiva Adevărul

Viktor Medvedciuk a fost învinuit de trădare de stat în Ucraina în anul 2021 și a fost arestat de autoritățile ucrainene în acest an în luna aprilie.

Conform The Guardian, Medvedciuk, numit și „prințul întunecat" al politicii ucrainene, a fost un aliat al președintelui rus Vladimir Putin timp de douăzeci de ani. Acesta s-a aflat la conducerea unui partid politic pro-rus în Ucraina, chiar și după anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia în anul 2014.

Conform agenției ucrainene de presă RBC, alți 30 de militari ruși vor fi eliberați, joi, 22 septembrie.

Cinci comandanți ai regimentului Azov se află sub protecție în Turcia

Schimb de prizonieri Rusia- Ucraina. Foto: Facebook/ Volodimir Zelenski

Foto: Facebook/ Volodimir Zelenski

Andrii Iermak, şeful cabinetului prezidenţial al Ucrainei, a menționat că mulți luptători ucraineni cunoscuți au fost eliberați, printre care: comandantul batalionului Azov, Denis „Redis” Prokopenko, fotograful regimentului Azov, Dmitro Kozatski, Serhi Volynskyi, adjunctul comandantului regimentului Azov, Svyatoslav „Kalina” Palamar, Oleg Khomenko, Yevgeny Bova, Denys Shlega, Kateryna Polishchuk și Maryana Momonova.

Conform acordurilor încheiate cu președintele Turciei, Recep Erdogan, cinci dintre comandanții noștri se află în Turcia sub protecția și garanțiile sale de securitate”, a afirmat Iermak.

„O victorie”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că acesta este cel mai mare schimb de până acum și că este cu „siguranță o victorie” pentru țara sa.

În plus, Zelenski a afirmat, miercuri noapte, că Ucraina va face tot posibilul să aducă acasă fiecare militar capturat de ruși.

Ne aducem oamenii acasă. Aceasta este cu siguranță o victorie pentru statul nostru, pentru întreaga noastră societate. Și cel mai important - pentru 215 familii care vor putea să-și vadă apropiații în siguranță”, a fost mesajul președintelui ucraineni publicat pe pagina sa de Facebook.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”