O pălărie a lui Napoleon I, vândută cu 1,9 milioane de euro. Împăratul i-a adăugat cocarda în timp ce se afla pe mare FOTO

O pălărie a lui Napoleon I, vândută cu 1,9 milioane de euro. Împăratul i-a adăugat cocarda în timp ce se afla pe mare FOTO

O pălărie purtată de Napoleon Bonaparte , celebrul bicorn negru cu cocarda sa roşie, albă şi albastră, a fost adjudecată duminică, la Paris, pentru 1,932 milioane de euro (inclusiv taxele), informează France Presse, citată de Agerpres.

"Napoleon trecând Alpii" . FOTO tablou de Jaques-Louis David

Ofertele care au depăşit cu mult estimările casei de vânzări Osenat din Franţa,

Identitatea sau naţionalitatea cumpărătorului nu au fost dezvăluite.

Licitația a atras colecţionari din întreaga lume şi a generat un mare entuziasm, a declarat pentru AFP casa de licitaţii, care şi-a depăşit propriul record, după ce, în 2014, vânduse o pălărie a lui Napoleon I cu 1,884 milioane de euro.

Vândută la un preț record

Pălăria vândută duminică a fost prezentată în prealabil publicului şi a fost evaluată între 600.000 şi 800.000 de euro.

Vânzarea a avut loc cu câteva zile înainte de lansarea unui film biografic cu buget mare dedicat lui Napoleon, cu Joaquin Phoenix în rolul principal.

„Pălăria singură reprezintă imaginea împăratului", a declarat în octombrie pentru AFP licitatorul Jean-Pierre Osenat.

Pălăria a fost purtată de Napoleon (1769-1821) „pe la jumătatea Imperiului", potrivit autorului belgian Yves Moerman, care a catalogat în 2007 pălăriile împăratului francez.

Napoleon ar fi purtat - în decurs de aproximativ cincisprezece ani - în jur de 120 de astfel de pălării , ceea ce înseamnă că unele pot fi văzute din când în când la licitaţii.

Recorduri anterioare

Recordul anterior a fost de 1,884 milioane de euro în 2014, vânzare realizată tot de Osenat, în oraşul Fontainebleau. Achiziţionată de un om de afaceri sud-coreean, pălăria provenea din colecţia familiei princiare din Monaco.

Pălăria a generat un mare entuziasm. FOTO: francebleu.fr

Pălăria a generat un mare entuziasm. FOTO: francebleu.fr

O altă pălărie, despre care casa de licitaţii De Baecque et Associes crede că a fost purtată în timpul bătăliei de la Waterloo, a fost vândută, în 2018, la Lyon, cu 350.000 de euro.

De data aceasta, pălăria vândută făcea parte din colecţia lui Jean-Louis Noisiez, fondatorul grupului francez GSF de curăţenie, igienă şi servicii asociate, care a murit în 2022.

Realizată de blănarul împăratului

Bicornul a fost realizat de Pierre-Quentin-Joseph Baillon, blănarul împăratului începând din 1806.

Napoleon i-a adăugat cocarda în timp ce se afla pe Marea Mediterană

Potrivit experţilor, Napoleon i-a adăugat cocarda în timp ce se afla pe Marea Mediterană, la întoarcerea de pe insula Elba la 1 martie 1815.

Pălăria a rămas în familie până la sfârşitul secolului al XIX-lea, când a fost vândută către diverşi colecţionari. A fost expusă la Musee de l'Emperi din comuna Salon-de-Provence (departamentul Bouches-du-Rhone) între 1967 şi 2002.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat