O PERSONALITATE PE ZI: Dirijorul Arturo Toscanini

O PERSONALITATE PE ZI: Dirijorul Arturo Toscanini

Dirijorul Arturo Toscanini s-a născut, la 25 martie 1867, la Parma, Italia şi a fost considerat unul dintre marii dirijori virtuozi din prima jumătate a secolului XX.

A studiat la conservatorul din Parma şi la cel din Milano, intenţionând să devină violoncelist. La vârsta de 19 ani, când era la opera din Rio de Janeiro, a fost chemat să înlocuiască dirijorul şi a interpretat din memorie Aida lui Giuseppe Verdi.

A devenit remarcabil ca dirijor în Italia şi în alte părţi şi a fost numit director muzical al La Scala din Milano, în 1898, şi al Operei Metropolitane din New York, în 1908, dar a părăsit-o brusc şapte ani mai târziu, după o ceartă cu conducerea şi îmcheierea lungii sale aventuri cu soprana Geraldine Farrar. Toscanini s-a întors în Europa. A debutat la Carnegie Hall în 1921, când a vizitat New York City cu orchestra La Scala.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...