O poveste mai mult decât interesantă despre mizeria numită război...

O poveste mai mult decât interesantă despre mizeria numită război...

William Calley, militarul american care în timpul războiului din Vietnam a condus plutonul care a comis la My Lai una dintre cele mai grave crime de război din istoria SUA, a murit la vârsta de 80 de ani, relatează agențiile Reuters şi AFP, preluate de Agerpres.

Washington Post a relatat luni primul despre moartea lui Calley, care a avut loc în aprilie, potrivit unui certificat de deces citat de ziar. New York Times a relatat la rândul său despre acest deces citând date de stare civilă. Potrivit Reuters, niciunul dintre cele două ziare nu a prezentat cauza decesului lui Calley, iar fiul său William L. Calley III nu a putut fi contactat.

Soldaţii americani au ucis 504 persoane pe 16 martie 1968, la Son My, o aglomerare de cătune aflate între coasta vietnameză şi munţi, într-un incident cunoscut în Occident drept Masacrul de la My Lai. Crimele au şocat SUA şi au galvanizat mişcarea antirăzboi.

Inculpat iniţial de un tribunal militar pentru 102 decese, Calley a fost condamnat la închisoare pe viaţă în 1971 pentru uciderea a 22 de civli. El s-a aflat după gratii numai trei zile, fiind eliberat şi plasat în arest la domiciliu din ordinul preşedintelui Richard Nixon.

Deşi li s-a spus că My Lai era un loc în care s-ar fi aflat numeroşi luptători de gherilă ai Frontului naţional de eliberare, forţele americane nu au întâmpinat o rezistenţă armată puternică şi au găsit foarte puţine arme, potrivit Army Historical Foundation. Cu toate acestea, ei i-au ucis aproape pe toţi cei găsiţi acolo, iar femeile şi fetele au fost violate.

Alţi patru soldaţi au fost puşi sub acuzare în legătură cu Masacrul de la My Lai, dar numai Calley a fost condamnat. El a petrecut trei ani în detenţie la domiciliu în apartamentul său din Fort Benning, Georgia, unde a putut beneficia de vizite conjugale, iar apoi a fost graţiat şi lăsat la vatră.

Afirmând mare parte din viaţă că nu a făcut decât să execute ordinele primite şi că a fost un ţap ispăşitor, Calley a devenit chipul controversei pentru o ţară divizată în privinţa nepopularului război din Vietnam, comentează Reuters.

Mai târziu în viaţă, după ce a devenit un om de afaceri de succes în Columbus, Georgia, Calley a refuzat să discute cu jurnalişti sau istorici despre episodul My Lai.

Prietenii săi susţin totuşi că el a recunoscut că a comis crimele de care a fost acuzat şi că a învăţat să trăiască cu asta. În 2009 el şi-a cerut scuze public pentru prima oară.

„Nu trece o zi fără să simt remuşcări pentru ceea ce s-a întâmplat în acea zi la My Lai. Simt remuşcări pentru vietnamezii care au fost ucişi, pentru familiile lor, pentru soldaţii americani implicaţi, pentru familiile lor. Îmi pare foarte rău”, a declarat Calley într-un discurs susţinut la Clubul Kiwanis, din Columbus, Ohio.

William Laws Calley Jr. s-a născut pe 8 iunie 1943, fiind al patrulea copil al unui om de afaceri din Miami. A fost elev a patru licee în patru ani, două dintre ele academii militare. După ce a renunţat la facultate, a lucrat ca portar, a spălat vase, a fost anchetator în domeniul asigurărilor şi mecanic de tren.

El s-a înrolat în armată în 1966 şi s-a făcut remarcat. Deşi nu a fost un student eminent, Calley a absolvit Şcoala de ofiţeri de la Fort Benning cu exact un an înainte de incidentul de la My Lai.

După ce a fost lăsat la vatră, Calley s-a căsătorit cu Penny Vick în 1976 şi a lucrat pentru tatăl său în domeniul bijuteriilor în Georgia, devenind un expert certificat în pietre preţioase.



Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „O femeie adevărată!” / Imaginile cu Andreea Bănică în bikini la 46 de ani fac furori printre fani

2 Foarte interesante amănunte...

3 Apar primele amănunte în cazul misterioaselor explozii ale pagerelor din Liban / Cine a pus totul la cale și cum a fost executat planul

4 Ce urmează să se întâmple? / SUA trimit în România noi echipamente și un contingent de forțe speciale, unitatea de elită a Armatei americane

5 Operațiunea secretă care va schimba lumea