O primă navă rusească cu 7.000 de tone de cereale, apărată de Marina rusă, pleacă din portul ucrainean Berdeansk către „ţări prietene”

O primă navă rusească cu 7.000 de tone de cereale, apărată de Marina rusă, pleacă din portul ucrainean Berdeansk către „ţări prietene”

”După mai multe luni de oprire, o primă navă comercială a părăsit portul comercial Berdeansk. 7.000 de tone de cereale pleacă spre ţări prietene”, a anunţat într-o posatre pe Telegram şeful administraţiei proruse a regiunii, Evgheni Baliţki.

”Securitatea navei cargo este asigurată de către bastimente şi vedete de la baza militară martimă a Flotei (ruse) la Marea Neagră de la Novorosiisk”, anunţă el.

Ucraina acuză de săptămâni Rusia de faptul că fură rezolte de grîu din regiuni ocupate de către armata rusă, în sud, pe care-l vinde ilegal pe plan internaţional.

Moscova dezminte orice furt.

Berdeansk, un port la Marea Azov, a fost cucerit - intact - de către armata rusă încă de la începutul invaziei ruse, la 24 februarie.

El se află în regiunea Zaporijjea, ocupată în mare parte de Rusia, la fel ca regiunea vecină, Herson.

Ofensiva Moscovei împotriva vecinului său ucrainean riscă să provoace o criză alimentară mondială.

Ucraina, un exportator de cereale de prim-plan, nu reuşeşte să-şi exporte recoltele din porturi aflate sub control său.

Rusia dă asigurări, la rândul său, că că va lăsa să iasă nave ucrainene încărcate cu produse alimentare, dacă armata ucraineană deminzează căile maritime.

Însă Kievul refuză să facă acest lucru, de teamă că armata rusă ar putea lansa un atac în zona de coastă de la Marea Neagră, după ce şi-a pierdut coasta la Marea Azov.

Negocieri - implicând Turcia şi ONU - nu au condus, până în prezent, la vreun rezultat.

Rusia nu reuşeşte nici ea să-şi exporte produsele agrcole, din cauza sancţiunilor impuse de Occident în urma invaziei Ucrainei.

Moscova şi-a instalat oamenii în regiunile Herson şi Zaporijjea, denunţi ”administraţii militare şi civile”, care organizează o rusificare a acestor regiuni.

Ei anunţă că pregătesc o anexare a acestor teritorii de către Rusia, aşa cum s-a întâmplat în 2014 cu Peninsula ucraineană Crimeea.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski