O probă într-un dosar în care este judecat și Sebastian Ghiță, declarată ca nelegală de ÎCCJ

O probă într-un dosar în care este judecat și Sebastian Ghiță, declarată ca nelegală de ÎCCJ

Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție au decis că declarația dată în calitate de martor de Liviu Tudose, fost șef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, folosită de DNA ca probă pentru a-l pune sub acuzare, este nelegală și va fi înlăturată din dosarul în care este judecat și deputatul Sebastian Ghiță.

Concret, magistrații au admis o excepție invocată de Liviu Tudose și au decis excluderea de la dosar, ca mijloc de probă, a declarației date de acesta în calitate de martor, declarație folosită de procurorii DNA pentru a-l pune sub acuzare.

"Admite cererile și excepțiile invocate de inculpatul Tudose Liviu Mihail numai în ceea ce privește caracterul nelegal al probei constând în declarația dată de acesta în calitate de martor la data de 2.03.2016 și folosită ca mijloc de probă în acuzarea sa și caracterul nelegal al Ordonanței nr. 308/P/2015 din 21 martie 2016, prin care s-a dispus extinderea urmăririi penale și efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspectul Tudose Liviu Mihail pentru săvârșirea infracțiunii de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații prevăzută de art. 12 lit. b teza a II-a din Legea 78/2000 prin folosirea ca mijloc de probă a declarației date de acesta în calitate de martor și în consecință: exclude ca nelegală declarația dată de inculpatul Tudose Liviu Mihail în calitate de martor la data de 2.03.2016 și folosită ca mijloc de probă în acuzarea sa", arată decizia instanței.

Procurorii DNA vor trebui să comunice instanței dacă mențin decizia de trimitere în judecată a lui Tudose pentru infracțiunea de folosire de informații ce nu sunt destinate publicității sau vor reface dosarul.

"Dispune trimiterea cauzei în vederea înlăturării neregularităților constatate în termen de 5 zile de la data comunicării prezentei încheieri, cu mențiunea de a se preciza dacă se menține dispoziția de trimitere în judecată și pentru această infracțiune sau se solicită restituirea cauzei", se mai spune în dispozitivul instanței.

Liviu Tudose rămâne însă cu cea de a doua acuzație pentru care a fost trimis în judecată — luare de mită.

Pe de altă parte, magistrații au respins cererile și excepțiile formulate de ceilalți inculpați din dosar, respectiv Sebastian Ghiță, Viorel Dosaru și Constantin Ispas, urmând ca pe data de 5 octombrie să înceapă judecarea pe fond.

Sebastian Ghiță a fost trimis în judecată pentru două infracțiuni de dare de mită, cumpărare de influență, spălare de bani, șantaj, două infracțiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații și conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

De asemenea, mai sunt judecați Liviu Mihail Tudose, fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești; Viorel Dosaru, fost șef al Inspectoratului de Poliție Județean Prahova; Constantin Ispas, ofițer de poliție; Aurelian Constantin Mihăilă, fost procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești.

Conform DNA, în perioada iunie 2013 — primăvara anului 2014, în timp ce pe rolul PCA Ploiești se afla, în curs de urmărire penală, o cauză complexă în care se efectuau cercetări cu privire la săvârșirea unor infracțiuni de evaziune fiscală și spălare de bani, mai multe persoane vizate de anchetă au obținut informații confidențiale pe diverse căi, printre beneficiarii acestor informații nedestinate publicității fiind și Sebastian Ghiță.

Informațiile confidențiale priveau obiectul cercetărilor, persoanele fizice și juridice cercetate, măsurile de supraveghere tehnică dispuse, măsurile preventive ce urmau a fi luate, numele procurorului de caz și ale ofițerilor de poliție delegați să efectueze urmărire penală.

"Concret, folosindu-se de influența pe care o avea și pe care o exercita efectiv pentru menținerea și promovarea în funcții publice a anumitor persoane, Sebastian Ghiță i-a capacitat pe inculpații Tudose și Dosaru să îi furnizeze informații confidențiale din dosarul aflat în curs de urmărire penală pe rolul PCA Ploiești. Faptele respective au fost comise în contextul în care, pe de o parte, deputatul Ghiță avea interesul să protejeze două persoane implicate în activitatea infracțională ce făcea obiectul anchetei, iar pe de altă parte avea personal interese de natură financiară la mai mulți agenți economici supuși anchetei", susțin procurorii.

Anchetatorii au reținut că, în schimbul acestor informații, Sebastian Ghiță a promis, pe de o parte, lui Viorel Dosaru că îl va sprijini să își mențină funcția, dar și să obțină alte funcții de conducere. Pe de altă parte, a acordat procurorului Liviu Tudose sprijin în vederea obținerii unor funcții de conducere sau execuție în cadrul unor instituții publice centrale.

"Într-un alt context, în martie 2011, pentru a stopa difuzarea unor reportaje denigratoare la adresa unei anumite societăți, prin intermediul unui post de televiziune a cărui activitate o controla prin SC Asesoft Internațional SA, Ghiță l-a constrâns pe reprezentantul acelei societăți să încheie, în mod fictiv, un contract de prestări servicii. Scopul încheierii contractului era ca SC Asesoft Internațional SA să dobândească, în mod injust, un folos patrimonial, respectiv suma de 500.000 euro, reprezentând valoarea contractului menționat. Din acea sumă, SC Asesoft Internațional SA a primit, în două tranșe, în perioada iunie — septembrie 2011, suma totală de 610.202,96 lei", mai spun procurorii.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…