O provincie canadiană face contracepţia gratuită pentru toată lumea

O provincie canadiană face contracepţia gratuită pentru toată lumea

O provincie din vestul Canadei a anunţat marţi că va face contraceptivele pe bază de reţetă să fie gratuite pentru toată lumea, o premieră în această ţară în condiţiile în care în lume se înregistrează regrese în ceea ce priveşte drepturile femeilor, informează miercuri AFP.

Cotraceptivele vor fi gratuite într-o provincie canadiană / Foto: Arhivă

Persoanele care deţin o asigurare medicală vor putea, pe bază de reţetă, să-şi procure gratuit, începând cu 1 aprilie, diferite mijloace de contracepţie, a anunţat ministrul de finanţe al provinciei Columbia Britanică, Katrine Conroy, subliniind totodată importanţa de a garanta „drepturi reproductive".

„Prea des aceste drepturi fundamentale sunt atacate", a declarat ea în discursul său. „Nu şi aici, în Columbia Britanică", a adăugat ea.

„Epoca în care aceste costuri erau suportate de femei şi de persoanele trans şi non-binare a apus", a mai spus Katrine Conroy în faţa parlamentului acestei provincii.

Metodele acoperite de asigurare vor include majoritatea pilulelor hormonale, implanturile, injecţiile şi dispozitivele intrauterine, printre care steriletul, precum şi pilula de a doua zi.

„Aceasta este o victorie pentru sănătate şi o victorie pentru echitatea între sexe în provincia noastră", a adăugat Conroy.

Cu numai 25 de dolari canadieni (17 euro) pe lună pentru pastile contraceptive, guvernul provinciei estimează că persoanele vizate vor putea economisi până la 10.000 de dolari în timpul vieţii.

Cu acest anunţ, provincia canadiană urmează exemplul mai multor ţări europene, printre care Franţa, Regatul Unit şi Germania, care subvenţionează deja în mod parţial sau total contracepţia.

După ce a făcut gratuit accesul la prezervative pentru tinerii între 18 şi 25 de ani, în ianuarie, guvernul francez prevede în următorul său buget să asigure, fără prescripţie medicală, gratuitatea contracepţiei de urgenţă pentru toate femeile, precum şi depistarea pentru toţi a unor infecţii sexuale transmisibile.

Decizia canadiană intervine la câteva săptămâni după ce mai multe asociaţii au denunţat înmulţirea regreselor în ceea ce priveşte drepturile femeilor la nivel global. Ele citează în special dreptul la avort revocat de Curtea Supremă a SUA sau restricţiile de acces la contracepţie în Polonia

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Procuror cu mașină de 180.000 € trecută în declarația de avere / Familiile din DNA: Cât se câștigă la „birourile Kovesi”, din România

2 Justiția din Ro a luat-o razna? Cum este posibil așa ceva?

3 Dezvăluirile scandaloase de acum 15 ani despre Coldea și Băsescu se cam adeveresc...

4 Misterele Budapestei / Un fost parlamentar Fidesz ar avea dovezi despre modul în care guvernul Ungariei s-a implicat în România și a finanțat aspirațiil…

5 VIDEO Imagini greu de privit cu un șofer de TIR român...