O rachetă hipersonică din sistemul Avangard a atins viteza Mach 27, anunţă un vicepremier rus

O rachetă hipersonică din sistemul Avangard a atins viteza Mach 27, anunţă un vicepremier rus

Vicepremierul rus Iuri Borisov a declarat joi că o rachetă din cadrul sistemului Avangard, noua armă strategică hipersonică a Rusiei, a atins la ultimele probe viteza Mach 27, adică 32.202 kilometri pe oră, performanţă care, potrivit armatei ruse, face ca acest sistem să fie invulnerabil în faţa oricărui scut antirachetă, transmite agenţia EFE.

''La ultimele probe a atins viteze apropiate de Mach 30. A ajuns la Mach 27. La asemenea viteze practic nu există vreun sistem antirachetă care să o poată doborî'', a declarat la postul Rossia 24 vicepremierul Borisov, responsabil cu sectorul apărării.

El a explicat mai departe că, din punct de vedere tehnic, este imposibil de anticipat poziţia unei rachete Avangard în momentul următor, întrucât aceasta este foarte manevrabilă şi îşi poate schimba direcţia în plan vertical şi orizontal. ''Ea practic anulează orice apărare antirachetă. Este o rachetă dificil de detectat şi chiar şi mai dificil de doborât'', a subliniat vicepremierul rus.

Preşedintele Vladimir Putin a supervizat personal miercuri din centrul de comandă al Ministerului rus al Apărării ultimele teste cu sistemul Avangard şi a anunţat că acesta va intra anul viitor în dotarea Forţelor Strategice ale Rusiei.

Sistemul Avangard este compus dintr-o rachetă balistică intercontinentală echipată cu una sau mai multe rachete ce pot purta încărcături nucleare sau convenţionale şi care pot fi manevrate şi redirecţionate înainte de a-şi atinge ţinta, astfel că, după cum afirmă responsabilii militari ruşi, au capacitatea de a păcăli toate sistemele antirachetă existente în prezent.

''Rusia are un nou timp de armă strategică. Noul sistem Avangard este invulnerabil în faţa sistemelor de apărare antiaeriană şi antirachetă actuale şi care vor veni ale vreunui posibil inamic. Este un mare succes şi o mare victorie'' pentru Rusia, a asigurat Vladimir Putin.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale