O răscumpărare de 1 miliard de dolari plătită de Qatar, posibila cauză a actualei crize diplomatice din Golf

O răscumpărare de 1 miliard de dolari plătită de Qatar, posibila cauză a actualei crize diplomatice din Golf

O răscumpărare de 1 miliard de dolari plătită de către Qatar pentru eliberarea unor membri ai familiei regale qatareze răpiți în Irak de forțe active și în Siria ar fi provocat actuala dispută diplomatică dintre Doha și mai multe state din regiune, relatează publicațiile britanice Daily Mail și Financial Times.

Banii ar fi fost plătiți, în cursul acestui an, de oficiali din Qatar forțelor care luptă în Siria și au legături cu rețeaua teroristă Al-Qaida și unor oficiali iranieni din domeniul securității, conform declarației făcute în luna aprilie de o persoană implicată în negocieri.

Răscumpărarea substanțială a asigurat eliberarea a 26 de participanți la o vânătoare cu șoimi, printre care membri ai familiei regale din Qatar, care au fost răpiți de jihadiști în sudul Irakului în 16 decembrie 2015.

Participanții intraseră în mod legal în Irak pentru a vâna în provincia Muthanna, la circa 370 kilometri sud-est de Bagdad. În zonă sunt active milițiile șiite care colaborează cu guvernul iranian.

Persoana implicată în negocieri a declarat că 11 dintre ostatici erau membri ai familiei Al-Thani, aflată la conducere în Qatar, și că această țară a plătit zeci de milioane de dolari grupărilor șiite și organizațiilor Comitetul de Eliberare a Levantului și Ahrar al-Sham, implicate în conflictul din Siria. Ambele grupări fac parte din opoziția armată care a preluat controlul asupra provinciei siriene Idlib în 2015.

Qatarul afirmă constant că nu sprijină grupări extremiste în Siria sau în alte țări, în pofida eforturilor intense de a susține grupări rebele sunite care luptă contra regimului de la Damasc condus de Bashar al-Assad, aliat regional al Iranului.

Arabia Saudită, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Bahrein și Yemen și-au tăiat luni relațiile diplomatice cu Qatarul pentru presupus sprijin acordat islamiștilor și Iranului. Celor cinci țări li s-au alăturat ulterior Libia și Maldive, aceasta fiind cea mai gravă criză din regiunea Golfului Persic după campania militară din 1991 condusă de SUA în Irak.

În Qatar se află 10.000 de soldați americani și o bază militară importantă a Statelor Unite.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa