O replică falsificată a Giocondei a fost scoasă la vânzare la prețul de 1,11 milioane de euro

O replică falsificată a Giocondei a fost scoasă la vânzare la prețul de 1,11 milioane de euro

Celebrul falsificator John Myatt și expertul în miniaturi Willard Wigan au realizat o replică neobișnuită a celebrului portret, în care Gioconda are încrustată în pupilă o a doua replică minusculă a capodoperei lui Leonardo da Vinci, tabloul fiind scos la vânzare săptămâna aceasta la Londra la prețul de 1,11 milioane de euro, relatează miercuri EFE.

Britanicul Myatt, în vârstă de 72 de ani, a fost condamnat la un an de închisoare în 1999 pentru falsificarea a peste 200 de opere ale lui Picasso, Renoir și Matisse, printre alți mari pictori, pe care a reușit să le introducă la case de licitații de prestigiu.

De la condamnarea sa, acest fost profesor de artă care se dedică acum creării unor așa-numite "falsuri originale" a prezentat lucrări la expoziții și se laudă pe site-ul său că a participat "la cea mai mare fraudă artistică din Marea Britanie".

Cea mai recenta lucrare este această replică a Giocondei, portretul pe care Da Vinci l-a pictat la începutul secolului XVI și pe care milioane de persoane vin să-l admire anual la Muzeul Luvru din Paris.

Myatt nu numai că a reprodus cât mai exact enigmaticul surâs al Giocondei, ci a mers chiar mai departe introducând în pupila dreaptă a portretului o reproducere microscopică a celebrului tablou al lui Da Vinci.

Miniatura, de sub 1 mm pătrat, este realizată de artistul britanic Willar Wigan, 60 de ani, un obișnuit al miniaturilor pe care le plasează uneori în urechea unui ac sau pe gămălia unui bold.

Galeria londoneză Trinity House Paintings expune săptămâna aceasta replica Giocondei, semnată de Myatt și Wigan, care ulterior — la o dată încă neprecizată — va fi prezentată la New York.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 VIDEO București 2024...

5 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...