O româncă stabilită în Spania riscă să facă închisoare pentru că nu și-a lăsat fiul la școală

O româncă stabilită în Spania riscă să facă închisoare pentru că nu și-a lăsat fiul la școală

O mamă româncă riscă șase luni de închisoare în Spania pentru că nu și-a lăsat fiul la școală „nejustificat, la mai multe cursuri, cu un absenteism care a ajuns la 95% în clasa a V-a”, potrivit StiriDiaspora .

Poliție Spania. FOTO Rene Bonilla - Shutterstock

Pedeapsa a fost solicitată de Parchetul din Gijón, care consideră că mama și-a împiedicat în mod deliberat fiul să frecventeze regulat cursurile încă din anul 2016/2017, când a început clasa I la o școală publică din această localitate.

Cauza a fost judecată joi, 19 iulie 2023, la Tribunalul Penal numărul 3 din Gijón, procesul urmând să continue în octombrie anul viitor.

Femeia, cetățean român și mamă a unui copil născut în 2010, e acuzată că „a împiedicat în mod deliberat minorul să meargă la cursuri”, băiatul ajungând la o rată de absenteism de 95%.

În primul an, băiatul a lipsit nejustificat de la ore, având în anul școlar 2017-2018 până la 77% absențe. În anul următor, elevul a înregistrat 62% absențe, iar apoi, în 2019-2020, 58% absențe. În anul școlar 2020-2021, copilul a ajuns la 95% absențe, scrie StiriDiaspora .

Cum se apără românca

Elcomercio.es. arată că școala a făcut demersuri pentru normalizarea situației, dar fără succes. Intervenția serviciilor sociale municipale și sancțiunea privării de salariul social au rămas fără succes.

Românca, în prezent singurul tutore al minorului (tatăl are domiciliul în România după despărțirea conjugală), a fost chemată la Parchet în decembrie 2020. În înfățișarea sa, inculpata a invocat, ca scuze, faptul că minorul doarme crezând că nu trebuie să se ducă la școală și că, din moment ce nu a mers regulat, îi este rușine să o mai facă. Femeia a fost avertizată, în prezența minorului, cu privire la obligația pe care o are ca mamă pentru ca fiul ei să frecventeze școala cu regularitate .

Potrivit Codului penal, faptele româncei se încadrează la infracțiunea de abandon de familie.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?