O rusoaică acuzată de spionaj va pleda 'vinovată' în SUA, au anunţat avocaţii săi

O rusoaică acuzată de spionaj va pleda 'vinovată' în SUA, au anunţat avocaţii săi

O tânără rusoaică acuzată că a încercat să infiltreze aparatul politic american spre benecifiul Rusiei prin intermediul principalului grup de lobby pro-arme din SUA va pleda "vinovată", au anunţat luni avocaţii săi, relatează AFP.

Maria Butina, o studentă de 30 de ani, a fost arestată în iulie la Washington. Ea este acuzată că a acţionat ca "agentă nedeclarată a unui guvern străin" şi de "complot" pentru infiltrarea unor organizaţii politice "în vederea promovării intereselor Federaţiei Ruse".

Tânăra, care a pledat "nevinovată" până acum, este încarcerată la periferia capitalei federale. Avocaţii ei au cerut luni unui tribunal din Washington să organizeze în această săptămână o audienţă în cadrul căreia ar urma să-şi schimbe strategia de apărare.

Tânără s-a făcut cunoscută unui grup de lobby conservator militând pentru o organizaţia pro-arme rusă, "Dreptul la arme", finanţată în parte de Aleksandr Torşin, un bancher apropiat de preşedintele Vladimir Putin.

Potrivit acuzării, Maria Butina şi Aleksandr Torşin au încercat să creeze "canale neoficiale" de comunicare care ar fi putut fi "utilizate de Federaţia Rusă pentru a pătrunde în aparatul decizional naţional".

Anchetatorii se interesează de contactele ei multiple din 2015 cu responsabili ai National Rifle Association (NRA), organizaţie puternică foarte favorabilă partidului republican, datorită legăturii ei amoroase cu un militant, Paul Erickson.

Practic era vorba despre participarea la conferinţele NRA pentru a stabili contacte cu responsabili republicani sau de a organiza dineuri "prieteneşti şi pentru dialog" în scopul favorizării unei "diplomaţii informale" pentru încălzirea relaţiilor foarte tensionate între cele două puteri.

La o reuniune politică cu Donald Trump în 2015, ea l-a întrebat pe candidatul republican la preşedinţie despre relaţiile cu Rusia. "Cred că m-aş înţelege bine cu Putin", a răspuns el.

La începutul lui 2016, Paul Erickson a intrat în contact cu un membru al echipei de campanie al lui Donald Trump, Rick Dearborn, oferindu-şi ajutorul pentru organizarea unei întâlniri între candidatul republican şi Putin, din câte se pare prin intermediul lui Torşin.

În mai 2016, bancherul rus a fost şi el prezent la adunarea anuală a NRA, la care a participat şi fiul cel mare al lui Trump, Donald Jr.

Administraţia Trump este blocată de 18 luni într-o anchetă privind o eventuală colaborare între consilierii lui Trump şi responsabili ruşi pentru a-i favoriza victoria miliardarului republican în 2016. Donald Trump denunţă cu regularitate "o vânătoare de vrăjitoare" condusă de FBI şi de democraţi.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”