O satiră privind birocrația din UE scrisă de un austriac a câștigat Premiul german pentru carte

O satiră privind birocrația din UE scrisă de un austriac a câștigat Premiul german pentru carte

O satiră privind Uniunea Europeană și birocrația ei, care începe cu un porc care aleargă dezlănțuit pe una dintre principalele străzi din Bruxelles, a câștigat prestigiosul Premiu german pentru carte, relatează luni Reuters.

Sursa foto: (C) Leonhard Foege/REUTERS

Scriitorul austriac Robert Menasse a primit luni premiul de 25.000 de euro pentru romanul său "Die Hauptstadt" (capitala — n.r.), cu o zi înainte de inaugurarea Târgului de carte de la Frankfurt.

Viitorul Europei este incert în contextul în care Marea Britanie se ceartă cu Bruxellesul în privința termenilor plecării sale din blocul comunitar după votul din iunie 2016 privind Brexitul. În pofida eforturilor de a face un front unit, cei 27 de membri rămași sunt profund divizați în privința monedei euro, a taxelor și a migrației.

"Vremurile noastre sunt prezentate atât de bine din punct de vedere literar încât contemporanii se recunosc pe ei înșiși, iar generațiile viitoare vor înțelege mai bine această perioadă", a precizat Asociația germană a editorilor și vânzătorilor de carte.

Ziarul austriac Salzburger Nachrichten a numit cartea lui Menasse "provocatoare, oportună și importantă: o pledoarie pentru a ne aminti ce se află în miezul 'proiectului de pace european' și de avea curajul să-l ducem în faza următoare".

Cartea, publicată de Suhrkampf Verlag în septembrie, a fost una dintre cele șase apariții editoriale care s-au aflat pe lista scurtă pentru premiu. Menasse, emoționat, și-a primit premiul la Frankfurt.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Șoșoacă, la Ambasada Rusiei cu șeful Sputnik din România

2 Dezvăluiri jenante despre ancheta asasinatului de la Arad

3 Momente șocante la Euro 2020: Christian Eriksen s-a prăbușit pe teren / Anunțul UEFA: Starea sa a fost stabiliza…

4 Cine este proprietarul din acte al mașinii de 380.000 € pe care o conduce Loredana Chivu?!

5 În față, tot cu găuri?