O satiră privind birocrația din UE scrisă de un austriac a câștigat Premiul german pentru carte

O satiră privind Uniunea Europeană și birocrația ei, care începe cu un porc care aleargă dezlănțuit pe una dintre principalele străzi din Bruxelles, a câștigat prestigiosul Premiu german pentru carte, relatează luni Reuters.

Sursa foto: (C) Leonhard Foege/REUTERS

Scriitorul austriac Robert Menasse a primit luni premiul de 25.000 de euro pentru romanul său "Die Hauptstadt" (capitala — n.r.), cu o zi înainte de inaugurarea Târgului de carte de la Frankfurt.

Viitorul Europei este incert în contextul în care Marea Britanie se ceartă cu Bruxellesul în privința termenilor plecării sale din blocul comunitar după votul din iunie 2016 privind Brexitul. În pofida eforturilor de a face un front unit, cei 27 de membri rămași sunt profund divizați în privința monedei euro, a taxelor și a migrației.

"Vremurile noastre sunt prezentate atât de bine din punct de vedere literar încât contemporanii se recunosc pe ei înșiși, iar generațiile viitoare vor înțelege mai bine această perioadă", a precizat Asociația germană a editorilor și vânzătorilor de carte.

Ziarul austriac Salzburger Nachrichten a numit cartea lui Menasse "provocatoare, oportună și importantă: o pledoarie pentru a ne aminti ce se află în miezul 'proiectului de pace european' și de avea curajul să-l ducem în faza următoare".

Cartea, publicată de Suhrkampf Verlag în septembrie, a fost una dintre cele șase apariții editoriale care s-au aflat pe lista scurtă pentru premiu. Menasse, emoționat, și-a primit premiul la Frankfurt.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cine este femeia ucisă în bătaie la marginea Bacăului. Criminalul este de negăsit, după ce a anunţat că se sin…

2 CULISELE alegerii procurorilor din fruntea marilor parchete

3 ALERTĂ / Parchetul General anchetează felul în care mii de ruși și ucraineni au devenit cetățeni români fără să …

4 Cristina Guseth, atac șocant la ministrul Justiției: Predoiu este un parvenit, ca mulţi alţii, un om fără nici…

5 Care sunt simptomele coronavirusului din China? Seamănă foarte mult cu gripa, iar medicii spun că, dacă vor ex…

recomandări

Te ia DNA: Bucur Ionel

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Tesla lansează primul SUV - Model X