O scurgere de informații din Rusia dezvăluie amploarea protestelor pe care Kremlinul le ascunde

O scurgere de informații din Rusia dezvăluie amploarea protestelor pe care Kremlinul le ascunde

O scurgere de date de la agenția de informații de top a Kremlinului dezvăluie dimensiunea și amploarea protestelor față de războiul din Ucraina din întreaga Federație Rusă, notează agenția de presă independentă rusă Vazhnyye Istorii.

FOTO: SOTA

De la începutul invaziei Ucrainei, agențiile de presă ale guvernului rus au publicat în mod repetat sondaje de opinie publică care arată că o majoritate covârșitoare a rușilor sprijină politicile interne și externe ale lui Vladimir Putin, în special războiul împotriva Ucrainei, care este denumit oficial „operațiunea militară specială de denazificare a Ucrainei și de eliberare a Donbasului”, notează wordcrunch.com.

Cu toate acestea, o scurgere de date pe scară largă fără precedent de la Roskomnadzor, agenția federală rusă de propagandă și supraveghere, arată că mișcările de protest din 2022 s-au extins în mare parte din Federația Rusă.

S-a dovedit că, în ciuda eforturilor de propagandă ale Kremlinului, rușii s-au revoltat împotriva războiului cu Ucraina și și-au apărat drepturile.

Proteste de la Sankt Petersburg până în estul îndepărtat

Chiar săptămâna trecută, președintele rus Vladimir Putin a semnat o altă lege care înăsprește pedepsele pentru distribuirea „informațiilor false” despre armata rusă. Orice postare pe internet, declarație publică sau afișare de simboluri antimilitare în Rusia poate fi pedepsită cu până la 15 ani de închisoare.

Printre aceste „falsuri” se numără și simpla condamnare a acțiunilor brutale ale recruților, inclusiv a numeroșilor mercenari din Grupul Wagner care au plecat pe front direct din închisori, la îndemnul lui Evgheni Prigojin, fondatorul grupării.

Publicația de știri independentă rusă Vazhnyye Istorii a analizat informațiile acumulate din 2022 și a constatat că Teritoriul Khabarovsk, situat în partea extremă a Orientului rus, a fost regiunea din Rusia cu cele mai multe proteste. Acolo au avut loc aproape de două ori mai multe proteste decât în Sankt Petersburg, care s-a clasat pe locul al doilea, și de trei ori mai multe decât în Moscova și Bașkortostan, care au fost la egalitate pe locul al treilea.

Cele mai frecvente cauze ale protestelor au fost sentimentele anti-război și lupta pentru ecologie. Aproape jumătate din toate protestele din Rusia sunt reprezentate de o singură persoană. Doar unul din cinci proteste a adunat mai mult de zece persoane. S-au remarcat așa-numitele „proteste florale” - rușii din diferite orașe au adus în secret flori în locuri asociate cu Ucraina, în semn de solidaritate cu victimele atacului cu rachete asupra clădirii de apartamente din Dnipro.

Există, de asemenea, proteste împotriva corupției locale și naționale, în sprijinul prizonierilor politici, precum și împotriva lui Vladimir Putin și a politicilor sale

Lipsa unui lider al opoziției

Este demn de remarcat faptul că cele mai puține proteste împotriva războiului au fost înregistrate în regiunile de frontieră ale Rusiei, singurele zone afectate de acțiunile militare. Dimpotrivă, regiunile Briansk și Kursk, aflate în apropierea graniței cu Ucraina, au avut cele mai multe activități de susținere a războiului. Printre organizatorii protestelor se numără activiști locali și reprezentanți ai partidelor comuniste și liberal-democrate din Rusia.

Din nefericire, acțiunile împotriva războiului (și a altor acțiuni anti-Kremlin) din Rusia nu se pot transforma într-un fenomen de amploare, deoarece niciun lider al opoziției nu poate conduce poporul.

„O acțiune la nivel național are nevoie de un organizator”, spune Denis Volkov, director al Centrului Levada, un institut de sondaje și cercetare cu sediul la Moscova. „În caz contrar, protestele pot avea loc în multe locuri, dar nu se pot contopi într-o singură acțiune mare. De exemplu, dacă protestele din 2018 împotriva reformei pensiilor ar fi avut un organizator, acțiunile ar fi fost de o cu totul altă amploare.”

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…