O spaniolă născută în SUA este cea mai bătrână persoană din lume. Câți ani are

O spaniolă născută în SUA este cea mai bătrână persoană din lume. Câți ani are

Femeia a supraviețuit celor două războaie mondiale, unui război civil și a două pandemii. Maria Branyas Morera, născută în SUA, este cea mai bătrână persoană din lume, conform Guinness World Records (GWR), după moartea călugăriței franceze Sora André la începutul acestei luni, la vârsta de 118 ani.

Maria Branyas Morera, cea mai bătrână persoană FOTO Facebook

Maria Branyas Morera și-a petrecut ultimii 22 de ani într-un azil de bătrâni din Catalonia, Spania, dar s-a născut în urmă cu aproape 116 ani, la mii de kilometri distanță, în San Francisco, la 4 martie 1907. S-a născut la mai puțin de patru ani după ce frații Wright au lansat primul zbor cu motor și cu doi ani înainte de începerea construcției vasului Titanic, care a sfârșit atât de tragic.

În ciuda faptului că mai are doar câteva săptămâni până când va împlini 116 ani, ea folosește chiar și Twitter - cu puțin ajutor din partea fiicei sale - pentru a comunica cu miile sale de urmăritori. „Sunt bătrână, foarte bătrână, dar nu sunt o idioată”, scrie în biografia ei de pe Twitter.

Morera s-a născut la un an după ce părinții ei au emigrat în SUA. Opt ani mai târziu, familia s-a mutat înapoi, dar călătoria lor nu a fost una benefică pentru familia ei, notează CNN .

Necazurile s-au ținut lanț

Tatăl lui Morera a murit de tuberculoză pulmonară spre finalul călătoriei înapoi spre țara lor de origine, iar ea și-a pierdut definitiv auzul la o ureche în urma unei căzături.

Familia a sosit în Barcelona în timpul Primului Război Mondial. Însă Maria Branyas Morera a supraviețuit și Războiului Civil Spaniol și al celui de-al Doilea Război Mondial. De asemenea, se numără printre cele mai în vârstă persoane care s-au recuperat după Covid-19, fiind testată pozitiv pentru acest virus în mai 2020.

Într-o serie de tweet-uri în limba catalană, Maria Branyas Morera, care are trei copii, 11 nepoți și 13 strănepoți, a declarat sâmbătă că este „surprinsă și recunoscătoare” pentru interesul generat de noul său statut, dar că ultimele zile au fost „stresante” și că nu va mai acorda niciun interviu.

Am nevoie de pace și liniște”, a scris ea pe Twitter. „Locuiesc în reședința Tura de 22 de ani și nu vreau să se schimbe viața de zi cu zi a rezidenților sau a personalului care are grijă de noi”, a menționat cea mai bătrână persoană din lume.

Sărbătorită la azil

Când a apărut prima dată vestea înregistrării lui Morera, Residència Santa María del Tura a emis o declarație în care spunea că „pentru a sărbători acest eveniment foarte special, vom avea o mică celebrare cu ușile închise în cadrul reședinței în zilele următoare”.

Titlul de cea mai în vârstă persoană din lume înregistrată vreodată îi aparține lui Jeanne Louise Calment. Născută pe 21 februarie 1875, viața ei s-a întins pe parcursul a 122 de ani și 164 de zile.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

2 Ucraina contraatacă și face ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova–Kursk

3 Asta e Rusia, oameni buni!

4 VIDEO Voi ați văzut ce se întâmplă cu mașinile electrice în Germania?

5 Umilință fără precedent pentru Armata SUA! / Trupe rusești au intrat într-o bază care găzduiește militari americani în Niger