O staţiune-fantomă din nordul Ciprului se redeschide după 46 de ani

O staţiune-fantomă din nordul Ciprului se redeschide după 46 de ani

O staţiune-fantomă din partea de nord a Ciprului se va deschide pentru prima dată după divizarea insulei mediteraneene din 1974, a anunţat marţi preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, citat de AFP şi dpa.

O parte a vechiului oraş-port Famagusta numită Varosha, care a rămas nelocuită după războiul care a divizat Ciprul, se va redeschide joi.

Controversatul anunţ făcut de Recep Tayyip Erdogan a fost confirmat de către premierul autoproclamatei Republici Turce a Ciprului de Nord (RTCN, recunoscută doar de Ankara), Ersin Tatar.

''Este un fapt indiscutabil că Maras este parte a Ciprului (turc)'', a spus Erdogan, folosind denumirea turcă pentru Varosha. ''Susţinem decizia dumneavoastră de a deschide frumosul litoral de la Maras pentru folosinţă publică'', i-a transmis el lui Ersin Tatar.

Acesta din urmă a calificat redeschiderea staţiunii Varosha drept un ''pas ireversibil''.

Atunci când tancurile turce au avansat în Famagusta în 1974, aproximativ 40.000 de locuitori din Varosha au fugit. Cele 600 de hectare ale staţiunii părăsite de localnici au fost izolate cu garduri şi s-au aflat sub controlul turc.

Numeroasele tentative ale ONU din ultimele decenii de a găsi o soluţie la problema cipriotă au eşuat.

În ultimele săptămâni a apărut o situaţie de criză între Grecia şi Cipru, pe de o parte, şi Turcia, pe de altă parte, în legătură cu activităţile de foraj turce din Mediterana Orientală.

Turcia şi Grecia, membre ale NATO, au un diferend legat de jurisdicţia maritimă şi de drepturile de explorare în Mediterana Orientală, din cauza opiniilor divergente privind limitele platoului continental. Ankara a provocat iritarea Greciei în luna august atunci când a trimis în zona disputată nava de studii seismice Oruc Reis.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /