O statuetă a lui Buddha a fost descoperită într-un sit antic egiptean

O statuetă a lui Buddha a fost descoperită într-un sit antic egiptean

O statuetă a lui Buddha a fost descoperită într-un sit antic egiptean de lângă Marea Roşie, dezvăluind legăturile comerciale importante dintre Imperiul Roman şi India, a anunţat joi Ministerul pentru Antichităţi din Egipt, citat de AFP.

Statueta are o înălțime de 71 de centimetri. Foto: Arhivă

Arheologi americani şi polonezi au descoperit statueta lângă Berenice , un oraş portuar antic din sud-estul ţării, a precizat ministerul egiptean, scrie Agerpres.

Statueta înaltă de 71 de centimetri, datând din epoca romană, îl prezintă pe Buddha într-o robă, lipsit de membrele de pe partea dreaptă, cu un halou în jurul capului, care face trimitere la razele Soarelui, potrivit unei fotografii publicate de acelaşi minister.

Egiptul se afla pe atunci „în centrul rutei comerciale care făcea legătura între Imperiul Roman şi numeroase regiuni din lumea antică", a declarat Mostafa Waziri, secretarul general al Consiliului suprem pentru antichităţi.

Navele soseau mai ales din India, încărcate cu cereale, bijuterii, textile şi fildeş.

Egiptul anunţă cu regularitate descoperiri arheologice, anumiţi experţi considerând adeseori că astfel de anunţuri reprezintă mai degrabă un instrument de promovare turistică decât o manifestare a unui interes istoric.

Egiptul încearcă să îşi redreseze sectorul crucial al turismului, care a avut mult de suferit din cauza instabilităţii politice după revoluţia din 2011, apoi a crizei sanitare COVID-19 şi, recent, a războiului dintre Ucraina şi Rusia, două ţări furnizoare de mari fluxuri de turişti către Egipt.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

4 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

5 Expert despre porcăria comisă de E.ON: Este o înșelătorie, oamenii nu au ce să facă pentru că nu mai există concurență