O statuie ecvestră a conchistadorului spaniol Sebastian de Belalcazar, dată jos de un grup de amerindieni

O statuie ecvestră a conchistadorului spaniol Sebastian de Belalcazar, dată jos de un grup de amerindieni

O statuie ecvestră a conchistadorului spaniol Sebastian de Belalcazar a fost dată jos miercuri de un grup de amerindieni columbieni, care au denunţat cu această ocazie violenţele la adresa lor de-a lungul întregii istorii a Columbiei, informează joi AFP.

Potrivit unor imagini video difuzate pe reţelele sociale, mai multe zeci de amerindieni din sud-vestul ţării au dat jos statuia ecvestră a conchistadorului cu ajutorul unor corzi, în prezenţa unor ofiţeri de poliţie.

Manifestanţii au celebrat doborârea statuii lui Belalcazar, fondatorul oraşelor Cali şi Popayan din sud-vestul Columbiei. "Prin forţa poporului nostru, am reuşit să-l dăm jos, pentru a marca simbolic respingerea exterminării de popoare", a declarat Diana Jembuel, membră a poporului amerindian Misak (cunoscut şi sub numele de Guambiano, n.r.).

Potrivit Dianei Jembuel, evenimentul a avut loc în urma unui apel la mobilizare din partea populaţiilor indigene Misak, Nasa şi Pijao, pentru a protesta împotriva "exterminării culturale şi fizice a popoarelor indigene" din departamentul Cauca, a cărui capitală este Popayan, şi "a diferitor lideri sociali ai ţării".

În acest context, AFP aminteşte de imaginile recente cu statui de personalităţi sclavagiste sau de colonizatori doborâte în SUA, Regatul Unit, Belgia sau Martinica, în cadrul protestelor provocate de moartea unui afro-american, George Floyd, sub genunchiul unui poliţist alb la Minneapolis (SUA), la sfârşitul lui mai.

Primarul din Popayan, Juan Carlos Lopez, a denunţat această acţiune, pe care a calificat-o drept "un act violent împotriva unui simbol al unui oraş care este multicultural".

Popoarele indigene duc de mai multă vreme o luptă prin care cer să li se retrocedeze pământurile din departamentul Cauca.

Aceste popoare s-au confruntat şi cu violenţe din partea unor grupuri finanţate din traficul de stupefiante, după acordul de pace semnat în 2016 care a dus la dezarmarea gherilei marxiste FARC.

Statuia lui Sebastian de Belalcazar, care a întemeiat de asemenea oraşele Quito şi Guayaquil în Ecuadorul vecin, a fost edificată în 1937 pe o colină de lângă Popayan.

Pentru poporul Misak, conchistadorul "a fost unul dintre principalii responsabili pentru aservirea şi exterminarea popoarelor indigene şi a sclavilor africani în regiune", a explicat Diana Jenbuel.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro