O țară europeană le confiscă mașinile șoferilor beți și le trimite ca ajutor de război în Ucraina

O țară europeană le confiscă mașinile șoferilor beți și le trimite ca ajutor de război în Ucraina

Parlamentul din Letonia a luat decizia de a trimite Ucrainei mașinile confiscate de la șoferii prinși beți la volan. Această decizie vine pe fondul creșterii accelerate a numărului de mașini confiscate în prima parte a acestui an.

O țară europeană le confiscă mașinile șoferilor beți și le trimite în Ucraina FOTO Arhivă

În Letonia a fost aprobată o lege prin care vor fi confiscate mașinile șoferilor prinși beți la volan și vor fi livrate Ucrainei pentru utilizarea pe frontul de luptă ca vehicule militare sau medicale, relatează StirileProTV .

Numărul șoferilor prinși beți la volan în Letonia a crescut alarmant. Peste două sute de mașini au fost confiscate de la începutul acestui an de la șoferi prinși cu alcoolemie de peste 0.15%, într-o țară cu populație de 1.9 milioane de locuitori.

„Este de fapt înfricoșător când realizezi câte mașini circulă cu șoferi în stare de ebrietate”, a spus Reinis Poznaks, fondatorul ONG-ului cunoscut sub numele de Twitter Convoy.

Legea prin care șoferilor beți li se confiscă mașinile a fost introdusă chiar anul trecut. Cei prinși la volan cu alcoolemie de 1.5 mg de alcool la 100 ml de sânge, adică de 3 ori peste limita legală, rămân fără mașini care apoi sunt scoase la licitație.

Se pare însă că statul leton nu poate să mai vândă mașinile la fel de repede cum sunt confiscate. Potrivit mai multor surse, Letonia este țara care se confruntă cu unele din cele mai mari rate ale consumului de alcool la volan din Europa.

”Nimeni nu se aștepta ca oamenii să conducă în stare de ebrietate atât de multe vehicule, încât statul să nici nu le mai poate vinde la fel de repede cum beau oamenii. Deci, de aceea am venit cu ideea să le trimitem în Ucraina”, a mai spus Poznaks.

Twitter Convoy este un ONG pe care guvernul l-a însărcinat cu livrarea mașinilor în Ucraina. Acesta are experiență cu livrarea de vehicule în Ucraina după ce a realizat o cerere pentru donații pe rețelele de socializare prin care a strâns 2 milioane de euro pentru achiziționarea de vehicule în 2022, care apoi au fost livrate ucrainenilor.

Doar anul trecut, pe drumurile din Letonia, poliția a identificat peste 4.300 de șoferi beți la volan. Peste o mie de accidente în care au fost implicați șoferi cu alcoolemie peste limita admisă s-au petrecut în 2022.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…