O treime dintre francezi sunt de acord cu ideile FN, peste jumătate îl consideră un pericol pentru democrație

O treime dintre francezi sunt de acord cu ideile FN, peste jumătate îl consideră un pericol pentru democrație

O treime dintre francezi se declară de acord cu ideile Frontului Național (extrema dreaptă), a cărui imagine înregistrează însă o ușoară degradare în rândul electoratului, indică un sondaj de opinie realizat de institutul Kantar Sofres-Onepoint pentru cotidianul Le Monde și Franceinfo, preluat marți de Reuters.

Totodată, 19% din cei intervievați afirmă că vor ca Marine Le Pen — plasată constant pe primul loc în intențiile de vot în primul tur de scrutin prezidențial, însă dată perdantă în turul decisiv — să câștige cursa pentru Palatul Elysee.

Dacă în anii 1980 și până în 2002, în medie 70% dintre francezi considerau FN un pericol pentru democrație, această apreciere foarte negativă s-a redus puternic în deceniul următor: în 2013, la doi ani după preluarea președinției Frontului de către Marine Le Pen, 47% dintre francezi vedeau în acest partid un pericol pentru democrație, tot 47% fiind de opinie contrară.

În pofida eforturilor depuse de Marine Le Pen în ultimii ani pentru a normaliza imaginea FN, procentul celor care îl consideră un pericol pentru democrație a crescut constant, la 56% în 2016 și la 58% în prezent. Îngrijorarea este mai prezentă în rândul femeilor (62 %), al persoanelor de peste 65 de ani (63 %), al funcționarilor (69 %) și al celor cu diplome universitare (68 %).

O altă cifră arată că votul în favoarea Frontului Național este departe de a se fi banalizat. Aproape doi francezi din trei (64 %, în creștere cu două procente față de 2016) susțin că nu au votat niciodată pentru acest partid. La polul opus, 17% declară că au votat deja pentru FN și că vor repeta gestul, în timp ce 12% (+ 3) declară că nu au votat până acum pentru extrema dreaptă, dar intenționează să o facă în acest an, și doar 3% spun că au votat pentru FN, dar nu o vor mai face.

Aceeași anchetă arată că punctele cheie ale platformei FN nu au câștigat în atractivitate în ultimii ani. Numai 22% dintre respondenți vor ca Franța să renunțe la moneda euro, față de 34% în 2011, primul an când sondajul a inclus această întrebare.

De asemenea, numai 21% sunt favorabili ideii ca francezii să aibă prioritate la angajare în fața cetățenilor străini rezidenți în această țară, un nivel rămas aproape nemodificat în anii din urmă.

Sondajul a fost întreprins în perioada 23-27 februarie, pe un eșantion național reprezentativ de 1.006 persoane.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Fosta țiitoare a lui Dragnea s-a combinat cu fostul patron de la Sensiblu

2 VIDEO „Nu mai are fiere, splină, o parte din ficat, coastele i-au pătruns în plămâni” / Patru polițiști de la SAS, reținuți după ce au bătut un bărbat c…

3 Hopa! Soldații ruși și-au creat pe Telegram o „scorbură” pe care Kremlinul nu o poate controla

4 Așa o fi?

5 Ăsta e, probabil, cel mai prost soldat rus! Priviți ce-a făcut după jefuirea unei case din Irpin