O veche hartă a declanșat o vânătoare de comori în Olanda. Miza: diamante, rubine, aur și argint

O veche hartă a declanșat o vânătoare de comori în Olanda. Miza: diamante, rubine, aur și argint

O hartă veche despre care se crede că marchează locul unde soldații germani au ascuns comori în valoare de milioane de dolari, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a declanșat o adevărată vânătoare de comori în Olanda, potrivit Reuters .

Vechea hartă nazistă care ar indica prezenta unei comori în Ommeren Foto EPA EFE

Potrivit Arhivelor Naționale Olandeze, harta ar localiza patru cutii ascunse, pline cu diamante, rubine, aur, argint și tot felul de bijuterii, pe care naziștii le-au jefuit după o explozie la o bancă, în august 1944.

Grupuri de căutători, înarmați cu detectoare de metale și lopeți, au împânzit câmpurile din jurul localității rurale Ommeren, în estul țării, după ce harta a fost făcută publică marți de Arhivele Naționale Olandeze.

Harta, obținută de la un soldat german, după o acțiune de capturare a acestuia, în 1945 (după ce Olanda a fost eliberată de sub ocupația nazistă), s-a aflat până acum în posesia institutului olandez, iar dosarul de cercetare în care aceasta se afla a fost făcut public în urmă cu câteva zile, la expirarea perioadei maxime de 75 de ani în care informațiile puteau fi ținute confidențial.

Niciodată confirmată pe deplin

Existența comorii nu a putut fi niciodată confirmată pe deplin, însă institutul a derulat mai multe încercări eșuate de a o găsi în 1947, potrivit unei declarații făcute pentru Reuters de Anne-Marieke Samson, purtător de cuvânt al Arhivelor Naționale.

Nu știm cu siguranță dacă comoara a existat. Dar institutul a făcut o mulțime de verificări și a considerat că povestea este de încredere", a declarat Anne-Marieke Samson.

Nu este exclusă posibilitatea ca această comoara să fi fost deja dezgropată, potrivit surselor citate de Reuters.

„Efect de Loch Ness“ în Polonia

Amintim că, în urmă cu doi ani, vânătorii de comori de la Fundaţia Podul Silezian au început săpăturile la un palat din secolul XVIII din satul polonez Minkowskie în căutarea celor 10 tone de aur furate de mâna dreaptă a lui Hitler, ofiţerul miliţiei naziste Heinrich Himmler.

Misteriosul tren cu aur al naziştilor a creeat un „efect de Loch Ness“ în Polonia .

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Israelul retrage din serviciu bateriile sale de rachete Patriot. Cum explică experții decizia și ce se poate întâmpla cu ele

2 Misterul bărbatului răpit din parcarea Cortina Residence din Sectorul 1

3 Nu are noroc în dragoste și a ieșit cu 6 bărbați în 7 luni ca să-și găsească „jumătatea”

4 VIDEO „Femeile din România și cele din Italia sunt foarte diferite”

5 Știați cine sunt persoanele care inspectează Sfântul Mormânt încă din Vinerea Mare, înainte de miracolul Luminii Sfinte?