Oameni salvați de gestul nobil al unei familii îndurerate. Medicii au făcut trei intervenții dificile de transplant

Oameni salvați de gestul nobil al unei familii îndurerate. Medicii au făcut trei intervenții dificile de transplant

Vieţile a trei persoane au putut fi salvate datorită gestului făcut de familia unui bărbat în vârstă de 38 de ani, care a fost implicat într-un grav accident. La finalul săptămânii, la Iaşi s-au efectuat două intervenţii de transplant de rinichi şi una de ficat.

Pacient pe patul de spital SURSĂ Arhiva Adevărul

Organele au provenit de la pacientul în vârstă de 38 de ani, aflat în moarte cerebrală.

Gestul lor a salvat trei vieţi

Prelevarea organelor de la pacientul aflat în moarte cerebrală a avut loc la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi.

,,De la pacient s-au prelevat rinichii şi ficatul. Ficatul a ajuns la o pacientă care suferea de ciroză hepatică. În acest caz, vorbim despre o evoluţie postoperatorie favorabilă", a precizat Raluca Neagu, coordonatorul Centrului Regional de Transplant Iaşi.

Două transplanturi de rinichi la Spitalul Parhon

Conform cadrelor medicale , cei doi rinichi prelevaţi de la pacientul în vârstă de 38 de ani au ajuns la doi bărbaţi, din Galaţi şi Botoşani, care urmau şedinţe de dializă de mai mult timp. Astfel, aceştia au primit şansa de a trăi din nou o viaţă normală.

,,Este vorba despre un pacient în vârstă de 45 de ani, din Galaţi, care începuse şedinţele de dializă din 2022, fiind diagnosticat atunci direct în stadiu avansat al bolii. Astfel, acest pacient a primit o nouă şansă la viaţă, având şi o familie tânără", a precizat dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog şi purtător de cuvânt al Spitalului Parhon din Iaşi .

Al doilea pacient făcea nu mai puţin de trei şedinţe de dializă pe săptămână, ceea ce îi îngreuna viaţa, mai spun medicii.

,,Al doilea pacient, din judeţul Botoşani, făcea din anul 2015 câte trei şedinţe de dializă pe săptămână. Ambii pacienţi se recuperează în prezent în secţia de transplant. Cele două intervenţii au fost efectuate de echipa medicală de transplant de la Spitalul Parhon", a adăugat dr. Ionuţ Nistor.

Număr mare de transplanturi în 2023

Conform statisticilor înregistrate la Spitalul Parhon din Iaşi, medicii au efectuat, în 2023, nu mai puţin de 29 intervenţii de transplant renal la unitatea medicală din capitala Moldovei. Totodată, de menţionat este că 22 dintre transplanturi s-au realizat cu ajutorul donatorilor cadaverici.

,,Este un număr care ne bucură, este mai mare decât în anii precedenţi. Totodată, ne dorim ca acest număr să fie constant şi în anii viitori să crească, pentru a da o şansă la cât mai mulţi pacienţi care în aceste momente se află pe lista de aşteptare. Totodată, am dori să mulţumim familiei donatorului, deoarece aceste transplanturi s-au efectuat cu acceptul familiei", a încheiat dr. Ionuţ Nistor.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat