Oamenii de ştiinţă au descoperit o ''populaţie'' de 19 asteroizi interstelari (studiu)

Oamenii de ştiinţă au descoperit o ''populaţie'' de 19 asteroizi interstelari (studiu)

Un grup de 19 asteroizi care gravitează între Jupiter şi Neptun şi-ar avea originea în afara sistemului nostru solar, a anunţat o echipă de astronomi, citată joi de Press Association.

Descoperirea vine la doi ani după ce astronomii au observat primul vizitator interstelar, asteroidul cunoscut sub numele 'Oumuamua.

Potrivit cercetătorilor, spre deosebire de 'Oumuamua, aceste roci spaţiale orbitează Soarele de mai bine de 4,5 miliarde de ani, de la naşterea sistemului nostru solar.

Asteroizii, care fac parte dintr-un grup de corpuri cereşti ce poartă numele de "Centauri", ar fi orbitat o altă stea, cu miliarde de ani în urmă, când stelele erau mult mai apropiate unele de altele.

Fathi Namouni, de la Observatorul Coasta de Azur din Nisa, Franţa, şi autor principal al studiului, a declarat: "Imediata vecinătate înseamnă că în acele vremuri timpurii îşi simţeau reciproc gravitaţia mult mai puternic decât în prezent. Acest lucru a făcut posibil ca asteroizii să fie traşi dintr-un sistem stelar în altul".

Namouni şi Maria Helena Morais, de la Universitatea Estadual Paulista din Brazilia, coautoare a studiului, au derulat simulări computerizate cu ajutorul cărora s-au întors în timp până în zilele în care sistemul solar se afla încă în faza de formare. Simulările au dezvăluit că asteroizii orbitau Soarele pe un plan perpendicular pe mişcarea planetară de la acea vreme. Totodată, aceste obiecte se aflau departe de discul care a dat naştere planetelor şi altor asteroizi din Sistemul Solar.

Aceste două observaţii indică faptul că asteroizii au fost "capturaţi" dintr-un alt sistem stelar, au spus cercetătorii.

"Descoperirea unei întregi populaţii de asteroizi de origine interstelară este un pas important în înţelegerea similarităţilor fizice şi chimice şi a diferenţelor dintre asteroizii apăruţi în Sistemul Solar şi asteroizii interstelari", a explicat Morais.

Această "populaţie" de asteroizi, după cum o numeşte Morais, va oferi oamenilor de ştiinţă indicii despre naşterea sistemului nostru solar, modul în care a avut loc "capturarea" asteroizilor interstelari şi despre "rolul pe care materia interstelară l-a avut în îmbogăţirea chimică a sistemului solar şi modelarea evoluţiei sale".

Originea "Centaurilor" a reprezentat un mister pentru astronomi de când primul membru al acestui grup, numit Chiron, a fost recunoscut în 1977.

Unii specialişti cred că ar fi putut petrece o perioadă în Centura Kuiper, un disc circumstelar din jurul sistemul solar, înainte de a se deplasa către interior.

Noua cercetare a fost publicată în jurnalul Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Luna aceasta, o echipă coordonată de Yun Zhang, de la Observatoarele Astronomice Naţionale din cadrul Academiei Chineze de Ştiinţe, a anunţat într-un studiu publicat în revista Nature Astronomy, că ciudatul asteroid în formă de trabuc 'Oumuamua, descoperit traversând Sistemul Solar interior în octombrie 2017, în drum spre Soare, este probabil un fragment dintr-un corp mai mare ce a fost distrus de forţa gravitaţională a unei alte stele, în timp ce a trecut prea aproape de aceasta. Acest "scenariu de fragmentare mareică ne oferă atât reţeta pentru formarea lui 'Oumuamua, dar este valabil şi pentru modul de formare a marii populaţii de obiecte interstelare similare asteroizilor", a susţinut Yun Zhang.

În august 2019, astronomii au identificat un al doilea astfel de obiect interstelar, cometa Borisov. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”