Oamenii de ştiinţă au imprimat 3D şi implantat maxilare, bucăţi de muşchi şi cartilaje de ureche

Oamenii de ştiinţă au imprimat 3D şi implantat maxilare, bucăţi de muşchi şi cartilaje de ureche

Cercetătorii din cadrul Institutului Wake Forest de Medicină Regenerativă din SUA au găsit o modalitate de a imprima implanturi musculare la scară umană, cartilaje şi oase, scrie Descoperă. Studiul a fost publicat în revista Nature Biotechnology.

Oamenii de ştiinţă au imprimat 3D şi implantat maxilare, bucăţi de muşchi şi cartilaje de ureche

Domeniul ingineriei tisulare genera în mod constant predicţii tehnologice futuriste. Acum, însă, Institutul Naţional de Sănătate din SUA urmăreşte o idee nouă, respectiv "ţesutul pe un cip". Acest program va anticipa modul în care celulele umane răspund la diferite medicamente.

Alţi oameni de ştiinţă lucrează cu bioimprimante 3D pentru a "imprima" piele nouă pentru victimele arsurilor.

Conform Descoperă, noul sistem integrat de imprimare a ţesuturilor şi organelor (ITOP) este încă în dezvoltare. El este similar cu imprimanta cu jet de cerneală care este folosită zinic, cu excepţia faptului că în loc de cerneală colorată, acesta elimină schele biodegradabile şi hidrogel umplut cu celulele vii. Schelele oferă o integritate structurală pentru părţile corpului şi ajută ca transplantul să supravieţuiască, în timp ce gelul permeabil asigură faptul că oxigenul şi nutrienţii vor putea intra. Ca rezultat, ţesutul imprimat poate creşte în condiţii de siguranţă şi chiar forma vase sanguine noi.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Dacă asta nu o fi intoxicare ci realitate?

2 VIDEO Figuranții cu bani ne-au făcut de cacao / Artiștii trupei Coldplay, „extrem de afectați” după fluierăturile de la București la adresa tânărului ro…

3 Țara infracțională România / Două doctorițe au semnat acorduri de recunoaștere a vinovăției pentru divulgarea subiectelor la rezidențiatul din 2021

4 „Atâția sâni am, atâția se văd. Parcă e mai rău să nu ai”

5 Încep surprizele? / SUA și Ucraina vor semna joi un acord de securitate