Oamenii de știință au recreat parfumul preferat al Cleopatrei

Oamenii de știință au recreat parfumul preferat al Cleopatrei

Oamenii de știință au recreat parfumul preferat al Cleopatrei cu ajutorul unei rețete scrise în greacă veche în urmă cu aproape două milenii.

Cleopatra este una dintre cele mai cunoscute femei din istorie, iar stilul său a influențat multe persoane. Despre ea se spune că avea un farmec aparte și o inteligență peste medie, fiind considerată o femeie care putea obține tot ce își dorește folosindu-se de calitățile sale.

Era pasionată de produsele cosmetice din acea perioadă și chiar a scris o carte despre acest subiect. Iar în 2012 arheologii Robert Littman și Jay Silverstein au reușit să descopere o rețetă antică a parfumului preferat al Cleopatrei. Aceasta era scrisă în greacă veche și în latină și se numea Mendesian, după orașul în care a fost produs.

Era foarte popular printre oamenii bogați din Egipt și lumea antică din acea perioadă. Se crede că, în versiunea originală, era mult mai concentrat și mai durabil decât parfumurile din zilele noastre. Un deceniu mai târziu de când au descoperit rețeta, ei au recreat parfumul preferat al Cleopatrei, folosind ingrediente precum ulei de curmale, smirnă, scorțișoară și rășină de pin. A reieșit un parfum dulce, picant și atrăgător. 

Cleopatra era foarte pasionată de cosmetice și, pe lângă parfum, folosea și kohl, o combinație de uleiuri și pulberi de metale, drept creion de ochi, alături de fard de pleoape și de obraz.

Cleopatra, una dintre cele mai cunoscute femei din istorie

Nu e de mirare că arheologii încă încearcă să deslușească mistere din trecutul Cleopatrei, din moment ce ea este una dintre cele mai cunoscute femei din istorie, care a condus Egiptul între 29 august 51 și 12 august 30 înainte de Hristos. 

O dovadă a faptului că fosta regină este una dintre cele mai populare femei din istorie e dată și de interesul pe care industria cinematografică l-a arătat pentru ea. Sunt peste 50 de filme create, iar nume precum Elizabeth Taylor, Monica Belucci și Sophia Loren au interpretat rolul ei.

Dincolo de filmele despre Cleopatra, este un personaj principal și la jocuri de casino. Spre exemplu, verificând secțiunea jocuri cazino NetBet putem găsi nu mai puțin de 12 producții despre Cleopatra. În topul preferințelor utilizatorilor se află Grace of Cleopatra, un joc care, deși e de șapte ani pe piață, încă se bucură de un real succes. E bazat pe povestea Cleopatrei, astfel că printre simboluri se mai află și Iulius Cezar și Marc Antoniu.

Cleopatra mai rămâne în istorie și pentru relațiile pe care le-a avut cu împărații Iulius Cezar și Marc Antoniu. Mai întâi a fost cuplată cu Iulius Cezar, astfel că a ajuns în Roma, dar prezența sa nu a fost privită cu ochi prea buni de localnici. Aceștia au fost scandalizați când Cezar i-a ridicat Cleopatrei o statuie în templul lui Venus Genetrix.

Iar în 44 înainte de Hristos, când Cezar a fost înjunghiat mortal, Cleopatra a fost nevoită să fugă din Roma. Totuși, în 41 înainte de Hristos, ea a început o relație cu Marc Antoniu. Nici relația cu acesta nu a fost acceptată de romani, iar Senatul Roman i-a declarat război în anul 32. Ulterior, în 30 înainte de Hristos, Cleopatra și Marc Antoniu s-au sinucis, într-un moment în care Octavian era pe urmele lor și se pregătea să îi prindă. Locul în care cei doi au murit nu este cunoscut nici până astăzi, iar despre ei există numeroase legende. Totuși, Cleopatra rămâne una dintre cele mai cunoscute femei din lume, care a marcat istoria prin prezența și acțiunile sale.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu