Oamenii de știință de la CERN sunt aproape de descoperirea unei noi particule

Oamenii de știință de la CERN sunt aproape de descoperirea unei noi particule

Oamenii de știință care efectuează experimente cu ajutorul celui mai mare accelerator de particule din lume, Large Hadron Collider (LHC), sunt aproape de descoperirea unei noi particule exotice, după descoperirea deja celebrului boson al lui Higgs, particula care conferă masă tuturor celorlalte particule, conform unui material publicat de site-ul universetoday.com.

Scopul ultim al cercetătorilor specializați în fizica particulelor este de a descoperi modelul complet al particulelor și al forțelor aflate la baza Universului. Studiile lor sunt concretizate în Modelul Standard din fizică, iar în ultimii aproximativ 25 de ani acest model teoretic a oferit cadrul necesar pentru a înțelege fizica particulelor. Cel mai important instrument de care dispune știința actuală în acest domeniu este Marele Accelerator de Hadroni, cel mai performant accelerator de particule din lume, aflat în apropiere de Geneva, în Elveția. O serie de rezultate recente obținute în cadrul LHC indică existența probabilă a unei noi particule exotice, încă necunoscute.

LHC dispune de patru detectoare de particule separate. Două dintre ele sunt detectoare "generale", denumite ATLAS și CMS. În urmă cu un an, în cadrul unor experimente diferite derulate atât prin detectorul ATLAS, cât și prin CMS au fost obținute rezultate neobișnuite. Când au fost comparate, s-a observat că erau similare și păreau să indice existența unui nou tip de particule.

În cele două experimente separate, ambele însă derulate prin accelerarea protonilor până aproape de viteza luminii și înregistrarea ciocnirilor dintre aceștia, s-a observat că, în urma coliziunilor, au rezultat mai mulți fotoni cu un nivel ridicat de energie decât prevedea teoria. Nu cu mult mai mulți, dar suficient pentru a semnala ceva neobișnuit.

Experimentele derulate prin detectorul ATLAS și prin CMS au înregistrat o activitate crescută la nivelul energetic de 750 giga electron-volți (GeV), activitate rezultată din posibila descompunere a unei noi particule, necunoscute încă pentru știință, în doi fotoni, în urma ciocnirilor dintre protoni.

Descoperirea unei noi particule ar fi de maximă importanță pentru fizică. În prezent, Modelul Standard descrie destul de bine toate particulele cunoscute de știință și chiar a prevăzut existența celebrului boson al lui Higgs, cu mult înainte ca Marele Accelerator de Hadroni să o confirme. Descoperirea unui nou tip de particulă are, din acest punct de vedere, potențialul de a demola Modelul Standard din fizică.

AGERPRES


populare
astăzi

1 DOCUMENT „Nicușor Dan a obținut 12 milioane de euro în cea mai strălucită afacere politică din istoria României”

2 Dezvăluiri cutremurătoare! / „Evaziune de peste 5 miliarde de lei pe an” / Scrisoarea integrală a „Grupului vameșilor care s-au săturat”

3 BREAKING Bolojan a încasat în 2007 echivalentul a 71 de salarii medii lunare ca membru al Comitetului Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigu…

4 VIDEO Clip viral cu Iliescu la liftul înspre Rai...

5 BREAKING „De ce să sufere toată România din cauza celor 1.000 de șmecheri?” / Iancu Guda a publicat lista cu cei mai mari 1000 de datornici la stat