Oana Florea: Se impun niște modificări legislative de sporire a atribuțiilor comisiilor parlamentare de anchetă

Oana Florea: Se impun niște modificări legislative de sporire a atribuțiilor comisiilor parlamentare de anchetă

Raportul Comisiei privind alegerile prezidențiale din 2009 va include și cele trei decizii ale Curții Constituționale referitoare la anchetele parlamentare, pentru a face propuneri ulterioare de modificare a legislației, au decis joi, prin vot în unanimitate, membrii comisiei.

 "Comisia parlamentară de anchetă a avut drept consecință trei decizii ale CCR foarte importante, prin care s-a statuat principiul colaborării loiale între instituții, că pot coexista cele două anchete — judiciară și parlamentară și obligativitatea participării invitaților la lucrările comisiei. (...) Pe lângă raportul final cu privire la obiectivele care ne-au fost date prin Hotărârea 38 a Parlamentului, astăzi am hotărât că ceea ce Curtea Constituțională a României a statuat prin cele trei decizii să fie cuprinse într-o legislație ulterioară (...) referitoare la activitatea comisiilor de anchetă parlamentară. Din experiența de până acum am văzut ceea ce funcționează și ce nu funcționează și am convenit că nu avem pârghiile legale necesare pentru a ne atinge cu adevărat obiectivul pentru care am fost înființați", a explicat președintele comisiei, Oana Florea.

Ea a precizat că modificările vor viza Regulamentul de funcționare a comisiilor de anchetă.

"Aspectele de fond le știm, aspectele de formă le vom stabili ulterior. Vedem de ceea ce ne-am împiedicat, ca alte comisii să nu se mai întâlnească cu așa ceva — măsuri pe care le vom lua astfel ca aceia care au obligativitatea să se prezinte să aibă niște repercusiuni, fie să își piardă funcția, fie să primească amendă. Vom vedea cum funcționează și în alte țări. Important este că la acest moment nu avem pârghiile necesare, nu putem obliga oamenii să vină", a adăugat Oana Florea.

Deputatul PSD susține că se impune sporirea atribuțiilor comisiilor parlamentare de anchetă.

"Dacă avem documente, indicii sau probe depuse la comisia noastră cu privire la scrutin și la desfășurarea votului în 2009, date cu privire la ceea ce s-a întâmplat în sufrageria domnului Oprea nu avem. (...) Trebuie să se instituie un mecanism pentru că, dacă nu putem să ne facem treaba și suntem împiedicați, mai bine nu mai facem comisie de anchetă. Deci, trebuie să știm: putem să ne facem treaba sau nu? Și dacă da, care sunt modalitățile prin care poți să obții niște informații ca să poți să tragi niște concluzii. (...) În mod clar se impun niște modificări legislative de sporire a atribuțiilor comisiilor de anchetă", a opinat Oana Florea.

Întrebată dacă modificările legislative vor viza și posibilitatea comisiei de a efectua percheziții, ea a spus: "Nu m-am dus cu gândul la faptul că noi trebuie să facem percheziții. Făceam practic o analiză de drept comparat și la asta lucrez acum, să văd cum funcționează în țări cu democrație consolidată, democrație mai veche decât a noastră și am apreciat că în acele țări comisiile de anchetă parlamentară au puteri sporite. Nu m-am gândit neapărat ca noi să ajungem la acel nivel, dar oricum este clar că e discrepanță între ceea ce poate face o anchetă parlamentară în România și ce poate face în SUA, în Franța, în Belgia. (...) Vedeți foarte clar acum. Am invitat și ce am obținut? Nimic! Vreo informație la momentul ăsta? Nu!".

Oana Florea a adăugat că opiniile membrilor comisiilor vor putea fi depuse la secretariatul comisiei până pe 1 septembrie, pentru a fi incluse în raport, care trebuie finalizat până pe data de 8 septembrie.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”