Obezitatea infantilă, mai răspândită în sudul Europei (raport OMS)

Ţările din sudul Europei prezintă cea mai ridicată rată de supraponderalitate şi obezitate infantilă din regiune, însă în ultimii ani a fost înregistrat un regres al numărului de cazuri, a anunţat joi o agenţie europeană pentru sănătate, citată de DPA.

Aproximativ unul din cinci băieţi din Italia, Cipru, Spania, Grecia, Malta sau San Marino sunt obezi, conform Biroului european al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), cu sediul în Copenhaga.

Pe de altă parte, Joao Breda, directorul Biroului european al OMS pentru prevenirea şi controlul bolilor necontagioase a menţionat într-un comunicat că a fost înregistrată o descreştere a ratei obezităţii în mai multe state, printre acestea numărându-se Italia, Portugalia, Spania şi Grecia datorită ''unui efort foarte semnificativ'' prin care a fost abordată această problemă. 

Ţările în care se înregistrează cele mai puţine cazuri de obezitate infantilă sunt Franţa, Norvegia, Irlanda, Letonia şi Danemarca. Rata obezităţii în aceste state este între 5% şi respectiv 9% în cazul băieţilor şi fetelor, conform datelor preliminare prelevate între 2015 şi 2017 în cadrul Iniţiativei OMS privind supravegherea obezităţii infantile.

Programul a monitorizat începând din anul 2007 tendinţele cazurilor de supraponderalitate şi obezitate în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 6 şi 9 ani pe baza evaluărilor făcute pe un grup de 250.000 de copii din Regiunea Europeană a OMS care cuprinde 53 de ţări. În total 38 de ţări au luat parte la această analiză. Marea Britanie şi Germania nu s-au numărat printre acestea, a precizat OMS.

Susţinerea unei alimentaţii sănătoase - care să includă mai multe fructe şi legume - şi un stil de viaţă activ se numără printre recomandările specialiştilor pentru prevenirea greutăţii excesive la copii.

Breda a adăugat că părinţii şi familiile trebuie fie sensibilizaţi cu privire la ''problema obezităţii infantile ţinând cont că, potrivit informaţiilor noastre, multe mame nu-şi recunosc copiii ca fiind supraponderali sau obezi'', se menţionează în comunicat. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cercetător chinez despre kiturile de testare: „Doar 30 până la 50 la sută dintre pacienţii infectaţi au rezult…

2 Date noi / Generalul Nicolae Ciucă, noul premier desemnat. Orban, ministru și posibil vicepremier. 3 miniștri di…

3 Președintele n-a făcut o desemnare, ci o declarație de război! Pesediștii, cu spatele la zid, românii, în sond…

4 TVR / Procurorii DNA l-au căutat pe Codruţ Marta în cimitirul Pipera. Directorul de cabinet al fostului șef al …

5 Primul caz de infecție cu coronavirus, confirmat oficial în România / Un bărbat care a intrat în contact cu ital…

recomandări

Te ia DNA: Dan Popa

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cum arată zona Fukushima la câțiva ani după dezastru