Obiectivele strategice ale contraofensivei ucrainene: „Încercăm o fisură în frontul rusesc“

Obiectivele strategice ale contraofensivei ucrainene: „Încercăm o fisură în frontul rusesc“

Numărul doi al serviciilor de informații militare ucrainene susţine că unul dintre obiectivele strategice ale contraofensivei ucrainene spargerea frontului rusesc din zona de sud, între Crimeea şi Rusia continentală.

În estul și sudul Ucrainei, luptele continuă FOTO Profimedia

În estul și sudul Ucrainei, luptele continuă, dar oficialii militari ucraineni spun că, în cazul în care armele promise de aliații occidentali sosesc la timp, sunt pregătiți să lanseze o contraofensivă de primăvară.

Statul Major General ucrainean informează că Rusia „își concentrează principalele eforturi” pe ofensivele din zona Kupiansk, în apropiere de Harkov, în nord-est, și în Bahmut, Avdiivka, Liman și Șahtar, mai la sud de Donețk. Șefii armatei ucrainene precizează că Rusia a efectuat 14 lovituri cu rachete și 19 raiduri aeriene. În regiunea Luhansk, guvernatorul regional Serhi Haidai susține că rușii încearcă să „ia cu asalt” pozițiile ucrainene din zonele Kreminna și Bilohorivka, după o ofensivă blindată eșuată recent în această zonă. De asemenea, el a declarat că situația este „stabilă” în zona Svatove.Statul Major General informează, de asemenea, și de existența unor ofensive „eșuate” în zona satului Iahidne, în apropiere de Bahmut, pe care grupul de mercenari Wagner al Rusiei a afirmat că l-a capturat la începutul acestei săptămâni. Zona orașului Bahmut a fost teatrul unora dintre cele mai grave lupte recente. Forțele rusești își mențin apărarea în direcția Herson și Zaporojie, în sud, a declarat Statul Major General ucrainean.

Distrugerile atacurilor rusești în Bahmut FOTO Profimedia

Distrugerile atacurilor rusești în Bahmut FOTO Profimedia

„Încercăm să producem o fisură în frontul rusesc din sud“

Adjunctul șefului Direcției principale de informații a Ministerului ucrainean al Apărării (GUR), Vadim Skibițki, a declarat că forțele armate ucrainene vor fi „pregătite pentru o contraofensivă în această primăvară”. Dar, a adăugat el, pregătirile depind de furnizarea de arme occidentale. „Încercăm să producem o fisură în frontul rusesc din sud - între Crimeea și Rusia continentală”, a declarat Skibițki, potrivit agenției de presă dpa. Statul Major General ucrainean a declarat că Rusia își întărește apărarea și construiește fortificații în Crimeea ocupată. Skibițki afirmă că „este posibil” ca atacurile ucrainene să vizeze instalații sau echipamente militare „pe teritoriul rusesc, de exemplu în jurul orașului Belgorod, de unde sunt lansate atacuri asupra Ucrainei”. Skibițki a accentuat asupra faptului că obiectivul Kievului este returnarea întregului teritoriu ucrainean - inclusiv Crimeea anexată. „Ne vom opri doar după ce ne vom recăpăta țara conform granițelor recunoscute la nivel internațional în 1991”, a declarat Skibitski pentru jurnaliștii germani. „Acesta este mesajul nostru către Rusia și către comunitatea internațională”.

Și ministrul ucrainean al apărării, Oleksi Reznikov, susține că Ucraina intră într-o nouă perioadă de război, care are drept scop obţinerea victoriei împotriva agresiunii ruse. Potrivit ministrului, apărătorii ucraineni vor contraataca, iar în prezent se lucrează la măsuri care să asigure acest lucru.

Inamicul nostru este încă foarte periculos și are multe resurse. Dar, strategic, a pierdut deja. Trebuie să facem totul până la capăt. Nu mai există incertitudine ca acum un an. Nu va fi ușor. Dar ne vom descurca. Există încredere în puterile noastre. Există furie și dorință de răzbunare pentru cei căzuți” – a subliniat Reznikov. „Vom lovi mai tare și la distanță mai mare, în aer, la sol, pe mare și în spațiul cibernetic. Va fi contraofensiva noastră. Lucrăm din greu să o pregătim și să o asigurăm”, a conchis ministrul apărării.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia