Obiectul găsit lângă Nord Stream s-a dovedit a fi o geamandură de semnalizare

Obiectul găsit lângă Nord Stream s-a dovedit a fi o geamandură de semnalizare

Geamandura de semnalizare găsită nu reprezintă o amenințare, a spus Agenția Daneză pentru Energie.

Locul incidentului de pe gazoductul Nord Stream 2 din Marea Baltică. Foto: EPA-EFE

Agenția Daneză pentru Energie a anunțat finalizarea lucrărilor de ridicare a unui obiect găsit în apropierea gazoductului Nord Stream 2, acesta s-a dovedit a fi o geamandură de semnalizare cu fum marină, se precizează într-un comunicat publicat miercuri de către instituție.

Agenția daneză pentru energie raportează că la 28 martie 2023 au fost finalizate lucrările de salvare a instalației adiacente conductei Nord Stream 2”, a spus agenția într-un comunicat. Se menționează că instalația „este o geamandură de semnalizare goală” și nu reprezintă o amenințare la adresa securității. Potrivit agenției, pentru marcarea vizuală a fost folosită această geamandură cu fum, marină.

Potrivit Ministerului Danez al Apărării, în timpul lucrărilor au fost prezenți reprezentanți ai Nord Stream 2 AG, operatorul Nord Stream 2.

Potrivit experților militari, obiectul a fost localizat la o adâncime de 73 m.

Săptămâna trecută, agenția a postat pe site-ul său un comunicat de presă cu informația că a invitat Nord Stream 2 AG, operatorul gazoductului Nord Stream 2, să ia parte la ridicarea unui obiect descoperit în apropierea acestuia, precum și o fotografie a descoperirii făcute de militarii danezi – un obiect de formă cilindrică, măsurând aproximativ 40 cm înălțime și 10 cm în diametru.

Poziția Rusiei

Pe 14 martie, președintele rus Vladimir Putin a declarat că o navă Gazprom a găsit dovezi ale posibilei prezențe a unui alt dispozitiv exploziv pe conducta Nord Stream, la 30 km de locul atacului terorist anterior. El a amintit că Gazprom a primit anterior permisiunea autorităților daneze pentru a investiga locul exploziilor de pe Nord Stream, dar nu s-a oprit aici, nava închiriată de companie a mers mai departe de-a lungul conductei. Potrivit președintelui, a fost găsită o „coloană”, care stătea în același loc în care s-a produs explozia și vorbim despre cele mai vulnerabile locuri ale conductei de gaz - îmbinările conductelor. După cum a subliniat Putin, se pare că mai multe dispozitive explozive au fost plantate de-a lungul Nord Stream, una a explodat, una nu, din ce motive nu sunt clare.

La 27 septembrie anul trecut, Nord Stream AG a raportat „distrugerea fără precedent” care a avut loc cu o zi înainte „pe trei șiruri ale conductelor de gaze offshore Nord Stream și Nord Stream 2.” Seismologii suedezi au înregistrat două explozii pe 26 septembrie de-a lungul rutelor conductelor offshore. Procuratura Generală Federația Rusă a inițiat un dosar pentru un act de terorism internațional după deteriorarea gazoductelor.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”