Occidentalii se tem că Putin, „rănit mortal”, ar putea trece la represalii „în stil Stalin”

Occidentalii se tem că Putin, „rănit mortal”, ar putea trece la represalii „în stil Stalin”

Oficialii occidentali au avertizat că puterea lui Putin asupra Rusiei se prăbușește, pe măsură ce întrebările au crescut cu privire la locul unde se află în urma tentativei de lovitură de stat a forțelor mercenare Wagner, conduse de fostul său aliat Evgheni Prigojin.

Vladimir Putin FOTO: Profimedia

O sursă de rang înalt din guvernul britanic a declarat pentru The Times că Marea Britanie "trebuie să se pregătească pentru o serie întreagă de scenarii" și că "acesta ar putea fi primul capitol din ceva nou", scrie Daily Mail .

Între timp, Alicia Kearns, președintele comitetului special pentru afaceri externe, a avertizat că Putin ar putea lansa o epurare pentru a supraviețui, în timp ce propagandiștii săi se întreabă de ce marșul spre Moscova a fost lăsat să progreseze atât de departe.

Parlamentarul conservator de rang înalt a sugerat, de asemenea, că serviciile de informații rusești ar fi putut ascunde lovitura de stat de Putin, deoarece a reieșit că atât Marea Britanie, cât și SUA aveau informații că Prigojin își construia forțele în apropierea graniței ruso-ucrainene timp de câteva zile.

Secretarul de stat american Antony Blinken a sugerat că revolta de 24 de ore condusă de șeful unei armate renegate ruse, Evgheni Prigojin, a arătat "fisuri reale" în menținerea puterii lui Putin.

Occidentalii știau de planurile Wagner

Surse din SUA au susținut că liderii Congresului au fost, de asemenea, informați despre intențiile Wagner la începutul săptămânii trecute, contrazicând afirmația lui Prigojin că rebeliunea sa a fost un răspuns la un atac de vineri asupra taberelor sale din Ucraina de către armata rusă.

"Cred că guvernul nostru știa de câteva zile că urmează ceva", a spus ea.

"Asta înseamnă că serviciile secrete ruse ar fi trebuit să aibă în mod clar o idee. Serviciile secrete ruse nu credeau că este capabil să mărșăluiască spre Moscova sau l-au mințit pe Putin pentru că le era frică de el?”

Există semne că lupta lui Putin pentru supraviețuire este departe de a se fi încheiat. Kearns a spus că porțile sunt deschise pentru ca alții să-l provoace pe liderul rus: "Cu siguranță nu s-a terminat", a spus ea. "Aceasta nu este doar o luptă pentru putere între Putin și Prigojin. ”A ridicat întrebări cu privire la stabilitatea pe scară largă a țării.

"Nimeni nu crede că Prigojin merge în Belarus și își trăiește viața liniștit acolo. Putin... este rănit mortal, dar nu cred că cineva poate spune că Putin este terminat. Nu există nimic mai mult pe care Putin să-l urască decât un trădător.”

Locul unde se afla Prigojin nu a fost cunoscut noaptea trecută, fără niciun semn că a ajuns în siguranță în Belarus. Un purtător de cuvânt al lui Prigojin a declarat pentru postul rus RTVI că este "în afara contactului".

SUA se așteaptă la alte evenimente

Blinken a spus că nu crede că "am văzut actul final" al rebeliunii Wagner-Putin. "Acum șaisprezece luni, forțele ruse erau la ușa Kievului, în Ucraina, crezând că vor cuceri orașul în câteva zile, crezând că vor șterge Ucraina de pe hartă ca țară independentă", a declarat el pentru CBS News.

El a adăugat: "Prigojin însuși, în tot acest incident, a ridicat întrebări profunde cu privire la premisele agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei în primul rând, spunând că Ucraina sau NATO nu reprezintă o amenințare pentru Rusia, ceea ce face parte din narațiunea lui Putin. Și a fost o provocare directă la adresa autorității lui Putin. Deci, acest lucru ridică întrebări profunde, arată fisuri reale".

Liderii occidentali și-au exprimat îngrijorarea cu privire la tulburările din Rusia, care are cel mai mare arsenal nuclear din lume.

Daniel Hoffman, fostul șef al stației CIA din Moscova, a sugerat că un lider rus necinstit ar putea fura un focos nuclear dacă controlul lui Putin asupra puterii se clatină.

Putin nu a mai fost văzut de când a ținut un discurs preînregistrat sâmbătă, când a spus că este "încrezător" că forțele sale își vor realiza planurile legate de "operațiunea militară specială" din Ucraina.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat