Occidentul se grăbește să pună umărul la refacerea sistemului energetic al Ucrainei pentru a-l bate pe Putin și pe acest front

Occidentul se grăbește să pună umărul la refacerea sistemului energetic al Ucrainei pentru a-l bate pe Putin și pe acest front

Fostul ambasador Geoffrey Ross Pyatt a fost numit de Departamentul de Stat al SUA drept coordonator pentru a ajuta Ucraina să-și consolideze sectorul energetic după atacurile rusești, a anunțat Departamentul de Stat, relatează Voice of America.

Muncitori ucraineni repară liniile electrice afectate de o lovitură a rușilor Foto AFP

„Secretarul de stat adjunct pentru resurse energetice Geoffrey Ross Pyatt însărcinat cu coordonarea sprijinului energetic al guvernului SUA pentru Ucraina cu parteneri internaționali”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Ned Price.

"Președintele Putin a eșuat pe câmpul de luptă , așa că acum poartă război împotriva infrastructurii civile a Ucrainei. Trebuie să facem totul pentru a ne asigura că el este învins și aici", a adăugat Price.

Trebuie menționat că Geoffrey Ross Pyatt a lucrat ca ambasador al SUA în Ucraina din 2013 până în 2016. SUA vor aloca 25 de milioane de dolari suplimentari pentru a sprijini locuitorii vulnerabili din Ucraina pe timpul iernii.

Țările G7 au convenit asupra unui „Ramstein” energetic pentru Ucraina

Secretarul de stat al SUA Anthony Blinken a anunțat că țările G7 au convenit asupra unui nou format de ajutor pentru Ucraina , a cărei infrastructură energetică suferă de atacurile rusești. Noul mecanism de coordonare va fi similar cu „formatul Ramstein” care oferă sprijin militar țării noastre, a subliniat Blinken.

„Ținând cont de încercările clar deliberate ale președintelui Vladimir Putin de a distruge cât mai mult posibil din infrastructura critică a Ucrainei, astfel încât spitalele să nu poată funcționa, școlile să nu poată fi încălzite și să nu aibă electricitate, am stabilit că împreună putem face multe pentru a ajuta ucrainenii” , a spus secretarul de stat al SUA .

Nu este vorba doar de refacerea infrastructurii deteriorate, ci și de consolidarea rezistenței acesteia. Pentru aceasta, este necesar să înțelegem care sunt nevoile Ucrainei și ce poate oferi fiecare stat, ținând cont de resursele disponibile.

Seamănă cu procesul Ramstein de a ajuta Ucraina cu arme. Facem același lucru, doar în domeniul energiei”, a explicat Blinken.

Din cauza atacurilor ruse cu rachete și drone kamikaze, sistemul energetic ucrainean este în pragul unei crize . În țară au fost afectate aproape toate centralele mari nenucleare, precum și peste 30% din stațiile de transport ale rețelei. DTEK a spus că compania a rămas fără echipamente pentru repararea infrastructurii deteriorate și nu sunt suficienți bani pentru achiziționarea acestora.

Ucraina a apelat la parteneri cu o cerere de a furniza echipamente pentru reparații. La apel au răspuns 12 state , precum şi ţările G7 .

Olanda va asigura Ucrainei un ajutor suplimentar în valoare de 110 milioane de euro, pentru a sprijini sectorul energetic pe durata iernii, informează agenţia ucraineană de ştiri Ukrinform. „Ucraina se pregăteşte pentru o iarnă dură, mai ales că jumătate din sistemele sale energetice sunt distruse. Ucrainenii se vor confrunta cu condiţii extrem de aspre în lunile următoare. Ţările de Jos vor livra un ajutor suplimentar de 110 milioane de euro pentru a asigurarea energiei şi adăposturilor pe timp de iarnă. Suntem alături de Ucraina”, a scris pe Twitter ministrul olandez pentru comerţ exterior şi cooperare în dezvoltare, Liesje Schreinemacher.

Olandaintenţionează să contribuie cu alţi 110 milioane de euro la noul creat Fond Internaţional pentru Ucraina, destinat finanţării achiziţionărilor de echipamente militare. De asemenea, guvernul olandez intenţionează să trimită între 50 şi 100 de militari, care vor participa la misiunea Uniunii Europene de instruire a forţelor ucrainene, precizează Ukrinform.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro