Occidentul vrea fapte, nu vorbe/Generalul Bauer: Ucraina nu va primi avioane de luptă înainte de încheierea contraofensivei

Occidentul vrea fapte, nu vorbe/Generalul Bauer: Ucraina nu va primi avioane de luptă înainte de încheierea contraofensivei

Ucraina nu va primi avioane de luptă moderne până când nu se va încheia contraofensiva declanșată în urmă cu o lună, a declarat marți, amiralul Rob Bauer, președintele Comitetului militar al NATO, la postul de radio britanic LBC, citat de The Kyiv Independent .

Ucrainenii vor ca avioanele de luptă F-16 să vină cât mai repedeFoto: Petras Malukas / AFP / Profimedia Images

„Discuția despre avioanele de luptă este una importantă, dar nu va fi rezolvată pe termen scurt pentru această contraofensivă", a declarat ofițerul marinei olandeze.

„Antrenarea piloților, antrenarea tehnicienilor, asigurarea existenței unui sediu logistic care să poată susține efectiv aceste avioane nu vor fi disponibile înainte de această contraofensivă", a mai spus Bauer

Bauer a precizat că, chiar și fără avioane de luptă, Ucraina are un avantaj față de Rusia în ceea ce privește pregătirea, moralul, motivația și armamentul occidental.

Potrivit amiralului, Ucraina poate trece de apărarea rusă, dar „va fi nevoie de timp".

El a adăugat că, după câștigarea unui nou teritoriu, forțele ucrainene vor trebui să redistribuie sistemele de apărare aeriană pentru a proteja terenul recucerit.

Mai multe țări din așa-numita „coaliție a avioanelor de luptă" s-au angajat să furnizeze Kievului avioane F-16 și pregătirea necesară. Printre aceste națiuni se numără Marea Britanie, Olanda, Polonia, Danemarca, Suedia, Belgia, Portugalia, Franța și SUA.

Olanda și Danemarca s-au arătat dispuse să transfere avioane de luptă F-16 din stocurile lor.

Zelenski cere demult timp avioane F-16

Președintele american Joe Biden a aprobat în luna mai planurile de instruire a piloților ucraineni pe avioane de luptă F-16 fabricate în SUA.

Dar consilierul american pentru securitate națională Jake Sullivan a declarat că nu există o decizie finală privind trimiterea de avioane de către Washington.

Zelenski cere de mult timp avioanele F-16, spunând că folosirea lor de către piloții ucraineni ar fi un semnal sigur din partea lumii că invazia Rusiei se va încheia cu o înfrângere.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat sâmbătă „anumiți” parteneri occidentali că trag de timp în ceea ce privește planurile de pregătire a piloților ucraineni pe avioane de luptă F-16, potrivit AFP.

Comandantul-șef al Ucrainei, generalul Valeri Zalujnîi, susține că lipsa avioanelor de luptă occidentale îngreunează contraofensiva, comparând-o cu lupta cu „arcuri și săgeți".


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?