Ofensivele ruse întreprinse lângă Iahidne au eşuat, anunță armata ucraineană. Rusia susține contrariul

Ofensivele ruse întreprinse lângă Iahidne au eşuat, anunță armata ucraineană. Rusia susține contrariul

Armata ucraineană a anunţat duminica aceasta că ofensivele ruse întreprinse zilele trecute lângă localitatea Iahidne au eşuat. Declarația vine după ce grupul de mercenari Wagner a clamat capturarea acestei localităţi din estul Ucrainei, situată lângă o zonă de lupte intense.

Bombardamente în Ucraina FOTO Profimedia

Statul Major al forţelor armate ucrainene a anunţat într-un raport actualizat duminică dimineaţa că Rusia continuă să-şi concentreze eforturile ofensive de-a lungul întregii linii a frontului din jurul oraşului Bahmut, unde se află Iahidne, scrie Agerpres.

Bătălia pentru oraşul Bahmut - unde mai sunt în jur de 5.000 de locuitori dintre cei circa 70.000 la cât se cifra populaţia acestui oraş înainte de război -, durează deja de luni de zile şi este una dintre cele mai sângeroase ale invaziei ruse, care a început în urmă cu un an.

Armata rusă susține contrariul

Liderul grupului paramilitar Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat sâmbătă că forţele sale au capturat Iahidne. Vineri, el a clamat preluarea controlului asupra Berhivka, localitate situată în suburbia oraşului Bahmut.

Însă, cel mai recent raport transmis de armata ucraineană susţine că atacurile continuă, informând despre "ofensive eşuate" ale ruşilor lângă şase localităţi, inclusiv Iahidne şi Berhivka, în regiunea Doneţk, pe care Moscova a pretins că a anexat-o.

Reuters nu a putut verifica aceste rapoarte ale ambelor tabere.

Potrivit buletinului informativ de duminică al Ucrainei, forţele ruse au bombardat zilele trecute zone din 22 de localităţi de-a lungul acestei părţi de pe linia frontului din regiunea Doneţk, în timp ce Ucraina a respins 71 de atacuri în Doneţk şi în alte zone de-a lungul liniei frontului.

Luptele feroce de-a lungul liniilor frontului în sudul şi estul Ucrainei, mai ales lângă Bahmut, constau acum în tentative ale ambelor părţi de a avansa uneori şi numai câţiva metri.

Rusia a înregistrat unele progrese în jurul oraşului încercuit Bahmut, însă a eşuat să-l captureze "la timp", pentru a-i putea oferi preşedintelui rus Vladimir Putin o victorie pe care să o anunţe cu ocazia unui an de la declanşarea invaziei sale.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...