Oferta britanică privindu-i pe cetățenii UE este 'foarte corectă și foarte serioasă'; detaliile vor fi anunțate luni (May)

Oferta britanică privindu-i pe cetățenii UE este 'foarte corectă și foarte serioasă'; detaliile vor fi anunțate luni (May)

Premierul britanic Theresa May a declarat vineri, la Bruxelles, că oferta adresată cu o zi în urmă la summitul de la Bruxelles cu privire la drepturile cetățenilor Uniunii Europene de a locui în Marea Britanie după Brexit este una 'foarte corectă și foarte serioasă', detalii suplimentare urmând să fie prezentate de guvernul său luni, transmite Reuters.

'Noaptea trecută am fost foarte încântată să pot prezenta ceea ce este o ofertă foarte corectă și foarte serioasă pentru cetățenii Uniunii Europene care trăiesc în Marea Britanie, iar guvernul va prezenta propuneri mai detaliate luni', le-a declarat Theresa May reporterilor, înaintea celei de-a doua zile a summitului de la Bruxelles.

'Vreau să-i asigur pe toți acei cetățeni ai UE care se află în Marea Britanie, care și-au construit viețile și căminele în Marea Britanie, că niciunul nu va trebui să plece. Nu vom vedea familii despărțite', a adăugat dna May, subliniind că dorește garanții similare pentru britanicii care trăiesc în restul Uniunii Europene.

Detaliile acestui aranjament vor face parte din procesul de negociere, a mai indicat premierul britanic.

Liderii UE au întâmpinat propunerea britanică din prima zi a summitului cu un oarecare scepticism, remarcând că se mențin multe probleme.

Potrivit unei surse guvernamentale citate de Reuters, Londra propune concret acordarea unui 'statut definitiv' cetățenilor UE, oferind dreptul la o ședere permanentă, cu condiția ca ei să fi trăit cinci ani în Marea Britanie.

Oferta include tratament egal cu cetățenii britanici, în ceea ce privește îngrijirile medicale, educația, ajutoarele sociale și pensiile, potrivit Reuters.

Acordul trebuie să fie 'reciproc', pentru a oferi aceleași garanții britanicilor care locuiesc într-unul din celelalte 27 de state membre ale UE, a adăugat sursa guvernamentală, iar Londra speră să găsească un acord în acest sens 'cât mai repede posibil'.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia