Oferte care acoperă sau chiar depăşesc cantităţile solicitate, la licitaţia organizată de Comisia Europeană pentru echipamente de protecţie

Oferte care acoperă sau chiar depăşesc cantităţile solicitate, la licitaţia organizată de Comisia Europeană pentru echipamente de protecţie

Licitaţia lansată de Comisia Europeană pentru a asigura furnizarea de echipamente individuale de protecţie pentru UE s-a dovedit un succes, producătorii făcând oferte care acoperă sau chiar depăşesc cantităţile solicitate de statele membre, conform unui comunicat al Reprezentanţei CE în România.

"Achiziţia comună de echipamente individuale de protecţie, lansată de Comisia Europeană în contextul crizei COVID-19, s-a dovedit a fi un succes. Producătorii au făcut oferte care acoperă şi, în unele cazuri, chiar depăşesc cantităţile solicitate de statele membre care participă la procedura de achiziţii publice (pentru fiecare element solicitat). Achiziţiile comune acoperă măştile de tip 2 şi 3, mănuşi, ochelari de protecţie, viziere, măşti chirurgicale şi salopete. Astfel, se oferă asigurări că spitalele, profesioniştii din domeniul sănătăţii, centrele de îngrijire şi persoanele care au nevoie de aceasta vor dispune de echipamentul necesar pentru a-i proteja de virus şi pentru a limita răspândirea acestuia", se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, echipamentul ar trebui să fie disponibil în termen de două săptămâni de la semnarea de către statele membre a contractelor cu ofertanţii, pe care ar trebui să le încheie foarte rapid.

"În momentul de faţă, peste tot în lume, există o nevoie foarte mare de îmbrăcăminte de protecţie şi echipament medical. Prin urmare, este un succes faptul că Iniţiativa comună europeană în domeniul achiziţiilor publice a fost în măsură să asigure pe piaţa mondială oferte clare de o amploare considerabilă în cel mai scurt timp. Este un exemplu concret de solidaritate la nivelul UE şi arată avantajele de a face parte din această uniune. Produsele ar trebui să reducă substanţial presiunea sub care se află Italia, Spania, dar şi alte 23 de state membre. Acum este rândul statelor membre să semneze rapid contractele necesare", a declarat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

La rândul său, comisarul responsabil cu sănătatea şi siguranţa alimentară, Stella Kyriakides, a subliniat că prioritatea "este aceea de a ne asigura că cei care lucrează neîncetat pentru a ne proteja şi salva vieţile - cadrele noastre medicale - dispun de echipamentul de protecţie necesar".

Potrivit acesteia, ofertele primite răspund în mod pozitiv solicitărilor statelor membre privind echipamentele de salvare, precum măştile, mănuşile şi salopetele, iar aceste produse esenţiale vor fi livrate în curând instituţiilor aflate în nevoie.

"Această achiziţie comună demonstrează puterea de a lucra împreună în mod coordonat. Permite statelor membre să îşi unească forţele atunci când achiziţionează materiale medicale. În paralel, continuăm să colaborăm cu industria pentru a creşte producţia şi pentru a găsi metode alternative de fabricaţie a echipamentelor de care avem nevoie. Comisia va continua să sprijine acest efort industrial colectiv şi să colaboreze cu statele membre, astfel încât materialele să ajungă la cei care au cea mai mare nevoie de ele", a spus şi comisarul Thierry Breton, responsabil cu piaţa internă şi industria.

La această procedură de achiziţie comună participă 25 state membre. Ofertele sunt în curs de evaluare, iar contractele vor fi, cel mai probabil, semnate în următoarele zile.

Achiziţiile publice comune reprezintă o modalitate eficientă prin care statele membre pot cumpăra împreună bunuri de pe piaţă, sub coordonarea Comisiei Europene.

Achiziţia pentru majoritatea echipamentelor în cauză a fost lansată cu doar o săptămână în urmă, pe 17 martie, în timp ce o cerere de măşti a fost lansată iniţial pe 28 februarie. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro