Oficial american: Joe Biden „nu este anti-britanic”. Vizita președintelui SUA în Irlanda de Nord, controversată

Oficial american: Joe Biden „nu este anti-britanic”. Vizita președintelui SUA în Irlanda de Nord, controversată

Președintele SUA, Joe Biden, a fost acuzat că ar fi „anti-britanic”. Acuzațiile vin pe fondul unei vizite pe care acesta o realizează în Irlanda de Nord.

Joe Biden FOTO: Profimedia

Cu ocazia celei de-a 25-a aniversare a acordului de pace din 1998 din Irlanda de Nord, președintele american se întâlnește miercuri la Belfast cu premierul britanic, Rishi Sunak, și cu liderii politici nord-irlandezi. Vizita lui Joe Biden în această zonă va dura trei zile, relatează The Guardian .

Joe Biden are rădăcini irlandeze atât pe lina maternă, cât şi paternă, provenind din imigranţi irlandezi care au ajuns în America din pricina Foametei irlandeze din anii 1945-1949. Biden este cinci optimi irlandez.

Fostul lider al Partidului Democrat Unionist (DUP), Arlene Foster, și fost prim-ministru al Irlandei de Nord, a declarat marți că Joe Biden se opune unionismului mai mult decât orice președinte american din timpurile moderne.

El urăște Regatul Unit, nu cred că există niciun dubiu în această privință. Cred doar că faptul că vine aici nu va exercita nicio presiune asupra DUP, ba dimpotrivă, pentru că este văzut de foarte mulți oameni ca fiind pur și simplu pro-republican și pro-naționalist”, a spus Foster.

Amanda Sloat, asistentă specială a lui Biden și directoarea principală pentru Europa în cadrul Consiliului de Securitate Națională a ținut să precizeze că „istoricul președintelui arată că nu este anti-britanic. Președintele s-a implicat foarte activ de-a lungul carierei sale, încă de pe vremea când era senator, în procesul de pace din Irlanda de Nord, ceea ce a presupus implicarea liderilor tuturor partidelor din Irlanda de Nord din cele două comunități principale”.

Mai mult, ea a spus că mesajul președintelui SUA către DUP și către toți liderii politici va fi de sprijin puternic și continuu pentru a vedea procesul de pace avansând aici și dorința puternică a acestui președinte de a crește investițiile americane în Irlanda de Nord pentru a profita de potențialul economic vast care pare a fi aici și pentru a reitera sprijinul larg pentru revenirea guvernului descentralizat în Irlanda de Nord.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…