OFICIAL Coreea de Nord a realizat încă un test nuclear, provocând un cutremur de 6,3/Oficial sud-coreean: A fost vorba probabil de o explozie de 100 de kilotone

OFICIAL Coreea de Nord a realizat încă un test nuclear, provocând un cutremur de 6,3/Oficial sud-coreean: A fost vorba probabil de o explozie de 100 de kilotone

Risc Seismic

Coreea de Nord a efectuat duminica al saselea - si cel mai puternic - test nuclear al sau, efectuat la cateva ore dupa ce Phenianul anuntase ca a dezvoltat o avansata bomba cu hidrogen, cu o “mare putere distructiva. Seismul de magnitudine 6,3 ce a avut loc aproape de zona de teste a Nordului a fost de circa zece ori mai puternic decat in cazul testelor anterioare. A fost primul test nuclear de cand Trump a devenit presedinte si o provocare directa la adresa presedintelui american, care vorbise cu cateva ore inainte cu premierul japonez despre “escaladarea” crizei nucleare din regiune.

UPDATE 10.32 Un oficial american care studiaza armata si politica din Coreea de Nord a spus ca este prea devreme sa se stabileasca daca intr-adevar Phenianul a reusit sa dezvolte o arma termonucleara, “si cu atat mai mult una care poate fi montata pe o racheta balistica intercontinentala care sa reintre in atmosfera fara sa arda”.

UPDATE 09.55 Phenianul a anuntat oficial ca a testat cu succes o bomba cu hidrogen dezvoltata pentru a fi pusa pe o nou realizata racheta balistica intercontinentala. Testul cu bomba nucleara ordonat de liderul Kim Jong Un a fost “un succes perfect” si un pas “semnificativ” in realizarea programului nuclear al tarii, a transmis televiziunea de stat.

UPDATE 08.47 Presedintele comisiei pentru aparare a parlamentului sud-coreean a declarat ca seismul a fost probabil generat de o explozie de 100 de kilotone, adica de patru-cinci ori mai puternica decat cea aruncata la Nagasaki in 1945.

UPDATE 08.30 Guvernul japonez confirmă că Phenianul a efectuat duminică al şaselea său test nuclear, a anunţat ministrul de externe japonez Taro Kono, citat de Reuters, AFP şi dpa. De asemenea, şeful Statului major interarme din Coreea de Sud a ajuns la concluzia că regimul nord-coreean a realizat duminică un nou test nuclear. Institutul american de geofizică (USGS) a înregistrat duminică o mişcare telurică cu magnitudinea 6,3, semnalând o posibilă 'explozie' într-o mină din Coreea de Nord. Deflagraţia a fost localizată la 24 de kilometri nord-est de localitatea Sungjibaegam, în provincia Hamgyeong Nord. La mai puţin de zece minute, USGS a semnalat în acelaşi loc o nouă mişcare telurică, cu o magnitudine de 4,6.

Premierul japonez Shinzo Abe a estimat că un al şaselea test nuclear nord-coreean, dacă este confirmat, ar fi 'absolut inacceptabil', transmit agenţiile Kyodo şi AFP. ''Dacă a fost efectuat un test nuclear, este absolut inacceptabil. Trebuie să protestăm cu fermitate'', a declarat Shinzo Abe, după o ce Institutul american de geofizică (USGS) a semnalat duminică o explozie cu magnitudinea 6,3 în Coreea de Nord.

Guvernul japonez a convocat duminică o reuniune a Consiliului de securitate naţională pentru a analiza răspunsul la un eventual nou test nuclear efectuat de Phenian. USGS a înregistrat o mişcare telurică cu magnitudinea 6,3, semnalând o posibilă "explozie" într-o mină din Coreea de Nord. Deflagraţia a fost localizată la 24 de kilometri nord-est de localitatea Sungjibaegam, în provincia Hamgyeong Nord.

Cutremurul a avut loc la 75 km la nord-nord-vest de Kimchaek. Seismele recente din regiune au fost cauzate pana acum de teste nucleare.

Acest nou test inseamna ca tensiunile vor creste din nou in regiune. Donald Trump si premierul japonez Shinzo Abe au discutat la telefon despre criza nucleara ce “escaladeaza”.

Cutremurul a avut loc la doar 10 km adancime, a anuntat US Geological Survey.

Martori din orasul chinez Yanji, aflat la granita cu Coreea de Nord au spus ca au simtit un cutremur ce a durat circa 10 secunde, urmat de o replica seismica. Autoritatile chineze au spus ca primul se probabil o explozie, iar replica "un colaps".

Cu doar cateva ore inainte, agentia de presa oficiala a regimului scrisese ca Kim Jong Un a studiat o bomba cu hidrogen ce poate fi pusa pe o racheta balistica intercontinentala (ICBM).

Anuntul vine in conditiile unor tensiuni tot mai mari in Peninsula Coreea din cauza testelor Phenianului din iulie, cu rachete ce pot zbura 10.000 de km, ceea ce inseamna ca parti din Statele Unite sunt in raza de actiune.

Sub regimul Kim Jong Un, Coreea de Nord a cautat sa dezvolte un dispozitiv nuclear destul de mic si de usor incat sa fie pus pe o racheta cu raza lunga fara sa ii afecteze raza de actiune, racheta care sa fie capabila sa reintre in atmosfera Pamantului.

Coreea de Nord, care isi desfasoara programele nuclear si de rachete sfidand Consiliul de Securitate ONU a anuntat duminica, prin agentia KCNA, ca “a reusit recent” sa realizeze o bomba mai avansata cu hidrogen ce va fi incarcata pe o ICBM.

“Bomba cu hidrogen, a carei putere exploziva este ajustabila de la 10 la 100 de kilotone este o bomba termonucleara multifunctionala cu o mare putere distructiva ce poate fi detonata chiar si la altitudini mari pentru un atac cu un super- puternic EMP (puls electromagnetic), potrivit obiectivelor strategice.

Institutul american de geofizică (USGS) a înregistrat, la rândul său, o mişcare telurică cu magnitudinea 6,3, semnalând o posibilă "explozie" într-o mină din Coreea de Nord. Deflagraţia a fost localizată la 24 de kilometri nord-est de localitatea Sungjibaegam, în provincia Hamgyeong Nord. "Este mai degrabă o explozie decât un seism", a declarat pentru AFP Jana Pursely, cercetătoare la USGS. "Acest eveniment petrecut la mică adâncime seamănă cu o explozie", a adăugat ea. Centrul chinez de supraveghere seismică a anunţat, de asemenea, o mişcare telurică cu magnitudinea 6,3, provocată de o "presupusă explozie", şi a localizat-o la o adâncime "zero kilometri", a anunţat guvernul într-un comunicat.

Precedentele teste nucleare nord-coreene au antrenat toate mişcări telurice detectate de agenţiile geologice din străinătate. Coreea de Nord a afirmat duminică dimineaţă că a dezvoltat o bombă cu hidrogen putând fi instalată pe noua rachetă balistică intercontinentală de care dispune regimul de la Phenian. Mai mulţi analişti străini şi-au exprimat în ultimele luni îndoiala în privinţa capacităţii Coreii de Nord de a fabrica o bombă H (bombă cu hidrogen sau termonucleară) şi a o miniaturiza suficient pentru a fi instalată pe o rachetă, conform Agerpres. Agenţia oficială de presă KCNA a anunţat însă duminică dimineaţă că liderul de la Phenian, Kim Jong-Un, a inspectat o bombă de acest tip în cursul unei vizite la Institutul pentru arme nucleare al regimului nord-coreean.



Risc Seismic


Citește și:

populare
astăzi

1 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

2 Rareș Bogdan, mesaj în miez de noapte!

3 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia

4 Se retrag „Piedonii”? / De două zile sunt mucles...

5 Judecați voi...