OFICIAL Dăncilă i-a tras-o lui Dragnea! Trimite propuneri de interimari la Cotroceni! Fraților, e măcel cât casa în PSD!

OFICIAL Dăncilă i-a tras-o lui Dragnea! Trimite propuneri de interimari la Cotroceni! Fraților, e măcel cât casa în PSD!

OFICIAL Dăncilă i-a tras-o lui Dragnea! Trimite propuneri de interimari la Cotroceni! Fraților, e măcel cât casa în PSD! Dăncilă refuză să declanșeze procedura restructurării guvernului în Parlament. Premierul trimite la Cotroceni numele miniștrilor interimari.

 Premierul Viorica Dăncilă refuză să declanșeze procedura restructurării guvernului în Parlament, în ciuda presiunilor exercitate de liderul PSD, Liviu Dragnea, au declarat surse politice pentru G4Media.ro . Premierul Dăncilă anunță într-un comunicat că va trimite la Cotroceni numele viitorilor miniștri interimari la justiție, fonduri europene și românii de pretutindeni. Aceștia vor fi Ana Birchall la justiție, Eugen Teodorovici la fonduri europene și Radu Oprea la românii de pretutindeni.

Redăm mai jos comunicatul Guvernului

„Prim-ministrul Viorica Dăncilă consideră inacceptabilă și lipsită de fundament decizia președintelui Klaus Iohannis de a respinge propunerile de numire a noilor miniștri pentru portofoliile Ministerului Justiției, Ministerului Fondurilor Europene și Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.
Totodată, premierul a luat act de decizia președintelui de a nu da curs demisiilor ministrului Fondurilor Europene, Rovana Plumb, ministrului pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero, respectiv a ministrului Justiției, Tudorel Toader.

”Sunt un om al dialogului și am încercat, așa cum era și firesc, să am cu președintele Iohannis o discuție premergătoare acestei decizii. Constat, cu regret, că președintele refuză colaborarea instituțională și că, în continuare, prin acțiunile sale încearcă să împiedice buna desfășurare a activității Guvernului României. Din păcate, campania electorală rămâne pentru președintele Iohannis o miză mai importantă decât continuarea activității ministerelor și punerea în aplicare a măsurilor guvernamentale, în beneficiul românilor”, precizează Șeful Executivului.

Cele trei propuneri pentru funcțiile de ministru, respectiv Oana Florea, Tit-Liviu Brăiloiu și Eugen Nicolicea respectă toate condițiile prevăzute de Constituția României, republicată, și de legile organice aplicabile, iar persoanele nominalizate nu se află în incompatibilitate, potrivit legislației în vigoare.

Premierul Viorica Dăncilă va transmite în această seară președintelui Iohannis propunerile de numire a vicepremierului Ana Birchall, ministru interimar pentru portofoliul Ministerului Justiției, a ministrului Eugen Teodorovici, ministru interimar pentru portofoliul Ministerului Fondurilor Europene și a ministrului Radu Ștefan Oprea, ministru interimar pentru portofoliul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.”

Context. Potrivit legii 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului, articolul 37 prevede următoarele:

”Primul-ministru poate cere Parlamentului modificarea structurii Guvernului prin înființarea, desființarea sau, după caz, divizarea ori comasarea unor ministere”. Cu alte cuvinte, premierul Dăncilă are în cele din urmă ultimul cuvânt în ce privește o eventuală restructurare a guvernului.

Constituția României, articolul 85: ”Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru.”

Alineatul (2) În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului.

Această procedură este singura prin care Dragnea și PSD pot impune o nouă echipă guvernamentală în așa fel încât președintele Iohannis să nu mai poată avea un cuvânt de spus, cum se întâmplă în cazul remanierii, când președintele poate respinge o propunere de ministru sau în cazul demisiei/ demiterii guvernului, când președintele poate respinge propunerea de premier.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, cu privire la o posibilă restructurare a Guvernului în Parlament că ar fi o încercare de ocolire a şefului statului, adăugând că la acel moment va vedea ce acţiuni juridice s-ar impune.

„Deocamdată suntem în varianta unei remanieri solicitate pe care tocmai am refuzat-o ca principiu. Dacă în această fază, înainte să scriu eu vreun răspuns sau vreun decret, Parlamentul încearcă o restructurare, atunci vom vedea dacă vor reuşi în Parlament, dar o astfel de încercare aş trata-o ca pe o încercare de a-l ocoli pe preşedinte şi vom vedea împreună cu departamentul de specialitate ce acţiuni juridice s-ar impune atunci”, a afirmat Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Anterior, el a anunţat că remanierea guvernamentală propusă de PSD este „un fel de farsă”, precizând că nu o acceptă „aşa cum a fost propusă”.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren