OFICIAL Ministrul austriac de Justiție: Voi vota pentru Laura Codruța Kovesi la șefia Parchetului European

OFICIAL Ministrul austriac de Justiție: Voi vota pentru Laura Codruța Kovesi la șefia Parchetului European

OFICIAL Ministrul austriac de Justiție: Voi vota pentru Laura Codruța Kovesi la șefia Parchetului European. Ministrul austriac de Justiție Josef Moser, prezent la reuniunea informală a JAI de la București, a declarat, vineri, răspunzând unor întrebări ale echipei ORF (televiziunea publică austriacă) că va vota pentru Laura Codruța Kovesi la șefia Parchetului European, relatează  G4Media.ro .

 Reporter: Sprijiniți candidatura doamnei Kovesi?

Josef Moser: Da, sprijin această candidatură. Pe 11 Ianuarie au fost aleși cei mai buni 11 candidați dintre cei 24 de pe listă, iar pe 30 și 31 Ianuarie au avut loc audierile celor 11 candidați rămași în discuție și s-a întocmit o listă scurtă unde pe primul loc este doamna Kovesi. Nu există niciun dubiu că merită această poziție și acum trebuie să mergem la Parlamentul European și la Consiliu (UE – n.r.) unde să obțină această nominalizare.

Reporter: Veți vota pentru ea?

Josef Moser: Da, eu voi vota pentru ea, a declarat ministrul austriac de Justiție la București.

Ieri, președintele Comisiei Afaceri europene din Bundestag, Gunther Krichbaum a declarat că Germania și Franța și-ar putea retrage candidații și ar putea să o sprijine pe Laura Codruța Kovesi la șefia Parchetului european.

Laura Codruța Kovesi s-a clasat pe primul loc în selecția pentru postul de procuror european realizată de un Comitet special de selecție, potrivit surselor G4Media.ro. Ea a fost urmată de Jean – Francois Bohnert (Franța) și Andres Ritter (Germania). Comitetul de selecție a trimis lista scurtă de trei nume la Parlamentul European și Consiliul UE. Din lista scurtă va fi ales de Parlamentul European câștigătorul competiției.

Comitetul de selecție a luat decizia la ședința din 1 februarie. Votul din Parlamentul European și cel din Consiliul UE vor avea loc la finalul lunii februarie și începutul lunii martie.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, joi, că informaţii despre Laura Codruţa Kovesi au ajuns deja la Parlamentul European şi la omologii săi, dar nu au fost transmise de el. Asociaţiile profesionale ale magistraţilor au fost cele care ar fi „facilitat” comunicarea, a spus ministrul, citat de Agerpres.

Întrebat dacă le-a prezentat omologilor din statele membre decizia Curţii Constituţionale a României privind demiterea din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi sau dacă şi-a schimbat părerea în această privinţă, în contextul apariţiei fostei şefe a DNA pe lista celor trei procurori care candidează pentru conducerea Parchetului European, Tudorel Toader a declarat că îşi menţine punctul de vedere.

„Nu mi-am schimbat şi, de regulă, eu când îmi exprim un punct de vedere, îl exprim documentat, ulterior rareori mi-l schimb. Comunicarea a fost facilitată de asociaţiile profesionale de magistraţi, care înţeleg că s-au adresat miniştrilor, sigur, de pe poziţii oarecum diferite. Din câte am aflat eu, informaţiile deja sunt circulate şi ajunse la miniştrii de justiţie, nu de la mine, ajunse la miniştrii de justiţie, ajunse chiar şi la Parlamentul European”, a precizat ministrul Justiţiei.

El a adăugat că alegerea procurorul şef al Parchetului European cade în sarcina Parlamentului European şi a Consiliului Uniunii Europene, nefiind responsabilitatea sa ca ministru al Justiţiei din România.



Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…