Oficial MS: 178 de spitale au solicitat avize pentru creşterea numărului de paturi pentru pacienţii non-COVID

Oficial MS: 178 de spitale au solicitat avize pentru creşterea numărului de paturi pentru pacienţii non-COVID

Magdalena Ciobanu, director general în Ministerul Sănătăţii, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că 178 din cele 243 de spitale care îngrijeau şi pacienţi cu noul coronavirus sau exclusiv pacienţi cu COVID au solicitat avize pentru creşterea numărului de paturi pentru pacienţii non-COVID.

"Din informaţiile pe care le-am primit de la DSP ieri, din 243 de spitale care erau prevăzute şi sunt prevăzute în celebra anexă 2 ca fiind spitale care îngrijeau şi pacienţi cu COVID sau exclusiv pacienţi cu COVID, 178 au solicitat avize pentru creşterea numărului de paturi pentru pacienţii non-COVID", a spus directorul.

Magdalena Ciobanu a afirmat că, în contextul evoluţiei "pozitive a pandemiei", luni a fost adoptată o măsură care prevede îndepărtarea restricţiei ca în spitale paturile să se afle la doi metri unul de celălalt.

"În contextul evoluţiei pozitive a pandemiei, chiar ieri a mai fost adoptată o măsură care ne-a fost solicitată de foarte mulţi manageri ai spitalelor, şi anume îndepărtarea acelei obligaţii ca în saloane paturile să fie distanţate la 2 metri. (...) În realitate, managerii ne-au spus că au avut mari probleme din acest punct de vedere. Prin urmare, îndepărtând şi această restricţie, adică practic revenim la situaţia de dinainte, numărul pacienţilor care se pot interna într-un salon va fi aproape, dacă nu chiar practic ca înainte de pandemie", a arătat Ciobanu.

Potrivit acesteia, managerii de unităţi medicale trebuie să crească în maximum trei zile numărul de paturi pentru pacienţii COVID în cazul în care infecţiile vor fi mai multe.

"Toate aceste măsuri de relaxare au fost luate şi trebuie să fie luate de manageri în cooperare cu reprezentanţii direcţiilor de sănătate publică, fără ca să uite că există posibilitatea de creştere a numărului persoanelor infectate cu coronavirus. (...) În maxim trei zile de când constată că a crescut rata de ocupare a paturilor destinate îngrijirii pacienţilor cu COVID, managerii trebuie să crească din nou numărul de paturi (destinate pacienţilor COVID - n.r.)", a explicat Magdalena Ciobanu. AGERPRES/(A - autor: Roberto Stan, editor: Florin Marin, editor online: Ada Vîlceanu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”